EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неапол срещу ядрената енергетика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неапол срещу ядрената енергетика

mail15:34 | 04.01.2010прегледи 946 коментарикоментари 0


Управляваният от левицата район на италианския град Неапол в южната област Кампания отказа да бъдат разположени ядрени електроцентрали на негова територия, предаде AFP.
Този отказ отразява нарастващото напрежение между правителството и местните власти в Италия по въпроса за връщането на ядрената енергетика в страната, отбелязват италианските медии.
Член от финансовия закон на района, приет на 31 декември от районния съвет гласи, че "в случай на липса на съгласие с държавата за конкретно местоположение, разполагането на обекти за производство на ядрена енергия, производството и на
съхраняването на ядрено гориво и складирането на радиоактивни отпадъци на територията на Кампания е абсолютно невъзможно".
Южната италианска област Пулия, която също е управлявана от левицата, прие подобен закон в края на ноември. Много други области са подали съответни възражения пред Конституционния съд.
Правителството на Силвио Берлускони прие преди Коледа проект за указ, определящ критериите за избор на терени  и предвиждащ множество икономически преимущества за населените места, които се съгласят да приемат на своя територия атомна електроцентрала.
Връщането към ядрената енергетика ще бъде предмет на дебатите на предстоящите регионални избори през март, но правителството съобщи, че списъкът с терените ще бъде публикуван след вота.
Разпространеният в началото на декември от Партията на Зелените списък с вероятните бъдещи обекти предизвика остри полемики въпреки опроверженията на правителството.
След връщането на власт на Берлускони Рим обяви през 2008 година желанието си да възстанови ядрената енергетика 21 години след отказа от нея според решение, взето на референдум след аварията в Чернобилската АЕЦ. Правителството иска по този начин
да намали зависимостта на страната от газа и петрола.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150