EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Не подценявайте JEREMIE в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Не подценявайте JEREMIE в България

mail11:00 | 30.05.2012прегледи 3267 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Българските предприемачи получават шанс за свежи пари от европейските фондове. Това може да стане чрез Инициативата JEREMIE, която е съвместна инициатива на Европейската комисия и групата на Европейската инвестиционна банка. Целта на инициативата е да подобри достъпа до финансиране на МСП в ЕС в рамките на структурните фондове на съюза. У нас е създаден Холдингов фонд JEREMIE Bulgaria AD, който се финансира Европейския фонд за регионално развитие – чрез ОП "Конкурентоспособност" със съфинансиране от 15% от държавния бюджет. Екип от експерти към министъра по управление на средствата от ЕС предостави специално за EconomyNews.bg основните моменти в инициативата.
Какво означава JEREMIE?
В България са разработени инструменти, предоставящи подкрепа във всички етапи от развитието на предприятията – за първоначално финансиране на стартиращи предприемачи, за рисков капитал за предприятията в техните ранни етапи, както и за растеж и мецанин фонд, насочени към по-зрели, утвърдени компании, които търсят възможности за разширяване. Общия финансов ресурс от JEREMIE и частни инвеститори за всички финансови продукти е в размер на 562 мил. евро, 199 мил. евро, от които е от бюджета на ОП „Конкурентоспособност”. Ето кои са финансовите продукти, които предоставя инициативата.
Гаранционен фонд
Инициативата JEREMIE има споразумение с пет банки, които обслужват процеса – СИБанк, Уникредит Булбанк, ОББ, Прокредит банк и Райфайзенбанк България. Програмата е насочена основно към отпускане на инвестиционни кредити за развитие на фирмите. Оборотни кредити се отпускат, само когато са свързани с конкретен инвестиционен проект. Предлагат се облекчения за обезпечението, по-нисък лихвен процент от стандартните условия, отсъствие на такса за разглеждане на кредита и издаване на гаранция по „JEREMIE”, по-ниски такси по кредита в сравнение със стандартните условия и възможност за гратисен период. Интересът на бизнеса към фонда е голям- към края на месец април 2012 г. има предоставени над 200 заема.
Фондове за старт и растеж
Venture capital е фонда за стартиращи малки компании. Той се управлява от Neveq capital partners. Фондът ще започне дейността си с капитал от 30 млн. евро. 21 млн. от тази сума са за сметка на Инициативата JEREMIE, а останалите средства трябва да бъдат осигурени от фонд мениджъра.
Growth equity е фонд за компании в процес на растеж, който се управлява от Axxess Capital. Mezzanine fund е смесен инструмент между дялови инвестиции и заеми, управляван от Bulgaria Mezzanine Capital. Те ще бъдат с капитал от по 60 млн. евро. Половината от тази сума е осигурена за сметка на JEREMIE.
Трите мениджъра са избрани от Европейският инвестиционен фонд, който управлява цялата инициатива JEREMIE. Очаква се тези фондове да стартират реалната си инвестиционна дейност през 2012 г.
Seed Fund
Фондът за промотиране на предприемачеството е seed fund. Той ще стартира с капитал от 21 млн. евро, осигурени по линия на JEREMIE и ще инвестира в малки и средни предприятия в техния най-ранен етап на развитие. Новият инструмент на ЕИФ се състои от два свързани компонента - акселератор (Accelerator) и сийд (Seed). Първият предоставя първоначално финансиране за изработване на прототип или първоначална версия на продукта, а вторият - последващо финансиране на предприемачите, успешно завършили фазата на акселератора. От втория компонент могат да се възползват и други обещаващи стартиращи бизнеси. Създаденият инструмент е уникален за страните от региона. Той ще съдейства България да се утвърди като притегателно място за иновативни предприемачи от Балканския полуостров.
Финансовият инструмент ще се управлява от Eleven и LAUNCHub.
Eleven ще управлява фонд с капитал от 12 млн. евро с цел да направи около 200 инвестиции в иновативни стартиращи бизнеси. Очаква се инвестицията в една компания от портфейла на фонда да бъде между 25 хил. и 200 хил. евро. За тази своя дейност Eleven е привлякъл като свои партньори Google и Springboard. Springboard е базиран в Лондон акселератор за стартиращи предприемачи, който предоставя първоначално финансиране и програма за менторство.
LAUNCHub, ще управлява фонд с капитал от 9 млн. евро, фокусиран върху информационните и комуникационните технологии. Целта е той да направи около 120 инвестиции през следващите четири години. Очаква се всяка от тях да бъде в размер между 30 хил. и 200 хил. евро. В това LAUNCHub си партнира с най-големия фонд за предоставяне на първоначално финансиране и програма за менторство в Европа – Seed Camp, както и с института за предприемачество Cisco в България.
Очаква се фондовете да направят първите си инвестиции през есента на тази година.
Още един нов продукт- поделяне на риска
„Инструмент за предоставяне на финансиране чрез поделяне на риска“ (FRSP – Funded Risk Sharing Product)
Плановете на ОП „Конкурентоспособност” и ЕИФ са да бъде представен нов финансов продукт, който цели намаляване от поне 50% на лихвените нива по кредитите, отпускани на компаниите.
На банките ще бъдат отпуснати 150 млн. евро с 0% лихва за период от три години. Те ще трябва да осигурят още толкова при техния лихвен процент. При комбинирането на двата ресурса лихвата ще намалее поне на половина. Тъй като на пазара липсва дългосрочно кредитиране, този инструмент ще предлага дългосрочно финансиране до десет години.
При селекция на банките с най-голяма тежест ще е критерият за предложен нисък лихвен процент. Очаква се отпускането на ниско лихвени кредити да стартира през есента.
Предстои одобрение от страна на ЕК на предложението за промяна на ОП „Конкурентоспособност”, което ще позволи стартиране на изпълнението.

Полезни връзки за желаещите да кандидатстват по инициативата:

Повече информация за допустимият максимален и минимален размер на кредитите, като и условията за тяхното отпускане може да намерите на интернет страниците на всяка една от банките партньори, както следва:
o Про Кредит Банк - http://www.procreditbank.bg/main/bg/company.php?here=135;
o СИБанк - https://www.cibank.bg/bg/leftmenu/ll/126;
o Уникредит Булбанк http://www.unicreditbulbank.bg/bg/Corporate_Clients/European_Competence_Centre/JEREMIE_FLPG/Documents/index.htm ;
o ОББ - http://ubb.bg/bg-BG/FCK/516;
o Райфайзенбанк България - http://rbb.bg/bg-BG/Corporate_Customers/Loans/.JEREMIE.

Повече и актуална информация за финансовият продукт може да бъде намерена на следните интернет страници:
o ОП „Конкурентоспособност” - http://www.opcompetitiveness.bg/news.php?id=497
o LAUNCHub - http://launchub.com/;
o ЕИФ – www.eif.org;
o МИЕТ- www.mee.government.bg.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg