EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Националното хранилище за РАО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Националното хранилище за РАО

mail07:00 | 29.03.2013прегледи 1302 коментарикоментари 0


В Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) бе внесен техническият проект за изграждане на бъдещото Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО), съобщи компанията. Цялостният пакет с документация за строителството на съоръжението е с внушителен обем от 46 папки, съдържащи 18 отделни части. Проектът е изготвен от международен консултант – джойнт венчър, воден от Westinghouse Electric Spain в партньорство с DBE Technology, Германия и ENRESA, Испания, който бе избран след процедура за избор на изпълнител по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие. В работата са включени и български подизпълнители – „КК – проект” и „ЕQЕ – България”.
zoom_sssЕкспертите в ДП РАО незабавно пристъпиха към преглед на проекта, като през м. април е определено провеждане на Експертен технически съвет, на който ще бъдат представени техните становища. Копие от документацията е предоставена и на международния консултант по проектите, финансирани от Международен фонд „Козлодуй”, който също има ангажимент за подпомагане на дейностите по НХ РАО. За анализ на проекта са привлечени и независими висококвалифицирани български експерти и учени по различните аспекти на проекта и всеки един от тях ще предложи експертиза в своята област на специализация.
След като становищата на експертите бъдат оповестени се очаква проектантът в кратки срокове да извърши необходимите корекции и да предложи финална редакция. На следващия етап българското законодателство изисква окончателният вариант да бъде предоставен на редица компетентни органи за съгласуване. Едва след това ДП РАО може да направи постъпки за одобрение на инвестиционния проект и разрешение за строителство.
Паралелно с анализа и оценката на техническата документация за изграждането на НХ РАО се провеждат и други планирани дейности, свързани с проекта. През април предстои работна среща с изпълнителите на радиационния и хидрогеоложкия предексплоатационен мониторинг. Във финална фаза е и процедура по избор на изпълнители за независим надзор: по Закона за устройство на територията – за съответствие на проекта с изискванията на закона; по изисквания на Агенцията за ядрено регулиране – за анализ на Доклада за междинната оценка на безопасността и съответствие с правилата за ядрена безопасност.
„Общият напредък по проекта в планираните срокове ни дава основания да се смятаме, че ще бъдат изпълнени предписанията на Националната стратегия за управление на ОЯГ и РАО и първият етап на Хранилището ще бъде построен в график – в края на 2015 г.”, коментира Дилян Петров – изпълнителен директор на ДП РАО.
 


Тагове: хранилище, РАО
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165