EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Национален план за ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Национален план за ВЕИ

mail09:00 | 14.01.2013прегледи 458 коментарикоментари 0


Министерският съвет прие Национален план за действие за енергията от възобновяеми източници. Документът поставя цели за производството от възобновяеми източници (ВИ) на различни видове енергия до 2020 г. - електрическа, топлинна и за охлаждане и в транспорта. Установената за България цел от 16% дял на енергията от ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия до 2020 г. включва следните дялове от такива източници в съответните подсектори - 20,8% на електрическата енергия, 23,8% на енергията за отопление и охлаждане и 10,8% в транспорта.

За постигането на целите планът предвижда 58 мерки за насърчаване на тези производства, като отчита въздействието на повишената енергийна ефективност и въвеждането на енергоефективни технологии. Мерките са свързани с прилагането на европейските изисквания в областта на енергията от ВИ, енергийната ефективност и климатичните промени и по своя характер са административни, законодателни, регулаторни, финансови и информационни.
Планът съдържа оценка за прогнозния общ принос на всяка технология за производство на електрическа енергия от ВИ за постигане на целите за 2020 г. и на индикативната крива за дела на ВИ в електрическата енергия през периода 2010-2020 г. За постигането на целта до 2020 г. по отношение производството на електрическа енергия от ВИ е посочено, че са необходими инсталирани мощности в размер на 5189 MW, които да осигуряват производство на 7604 GWh, в това число от ВЕЦ (63%), вятърни електроцентрали (28%), слънчеви електроцентрали (6%) и биомаса (3%).
По отношение на прогнозния общ принос на всяка технология за производство на топлинна енергия и енергия за охлаждане от ВИ се очаква през 2020 г. общо произведената енергия да възлиза на 1103 килотона нефтен еквивалент (ктне) чрез оползотворяване на биомаса, геотермална и слънчева енергия.
Към 2020 г. прогнозният общ принос на всяка технология за производство на енергия от ВИ в транспортния сектор ще достигне 302 ктне. Предвижда се най-голям принос да даде потреблението на биодизел, следвано от биоетанола и електрическата енергия от ВИ.
Националният план за действие за енергията от възобновяеми източници е публикуван в сайта на МИЕТ и в Портала за обществени консултации (http://www.strategiy.bg) към Министерския съвет./МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg