EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Находките на археолозите на Лъвов мост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Находките на археолозите на Лъвов мост

mail13:00 | 15.05.2014прегледи 1669 коментарикоментари 0


Има открити монети при разкопките на „Лъвов мост”. Те са заведени в полева инвентарна книга и ще бъдат предадени в Музея за история на София. Това каза пред Агенция „Фокус” Надежда Кирова, директор на Общински културен институт „Музей за история на София”.
Кирова обясни, че за да получи разрешение да прави проучване, екипът трябва да предаде направените открития в най-близкия музей. По думите й в случая екип на Музея за история на София прави проучването и до момента е разкрита много малка площ, но разкопките не могат да продължат. „Не случайно не сме извикали комисия, защото трябва да имаме някаква сигурност, какво е открито до момента. Но ръководителят на археологическия екип каза, че в момента не може да работи, докато не махнат висящия колектор отгоре. Те ходят с каски, но това не е достатъчно, ако колекторът се срути”, посочи Кирова. 
Тя обясни, че по закон е задължена да свика отговорните органи, когато приключи проучването и има изготвен доклад. Тази комисия ще реши какво да се предприеме от тук нататък с разкритото. „Наистина обектът в момента се покрива и се зарива, защото е абсолютно опасно за живота им да правят проучване”, посочи Кирова. Тя каза още, че разкопките там се извършват вече повече от месец там като първоначално са били от западната страна на Лъвов мост, а сега са от източната страна. „Не можем да подлагаме хората археолози и другите работници на риск. Това е колектор от стар водопровод. Половината, от който е изрязан, а другата половина също трябва да се махне – до подпорната стена на канала”, каза още Кирова. 

Днешният Лъвов мост е разположен на място, където се предполагаше, че още от римско време е имало мостово съоръжение. Археологическите проучвания, които започнаха с реконструкцията на Лъвов мост показаха основи на зид. Предполага се, че най-вероятно става въпрос за част от зида на основа на римския мост. Това каза заместник-кметът на София с ресор образование и култура д-р Тодор Чобанов, цитиран от пресцентъра на Столична община.
Открити са само дребни находки от различни епохи, каза също заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов. Това са монети от ІV, V век и такива от времето след Освобождението. Сред находките има битова керамика от Османско време.
На обекта – реконструкция на Лъвов мост има археологически надзор и непрекъснато наблюдение от екип от археолози, които следят извършващите се работи.
Археологическите проучвания се осъществяват съобразно законовите изисквания, каза д-р арх.Александър Сталев ръководител на археологическите проучвания. Строителните дейности не засягат открития древен зид, за който се предполага че е римски мост, посочи също заместник-кметът на София.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg