EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Натура 2000 без 4 защитени зони?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Натура 2000 без 4 защитени зони?

mail16:30 | 09.03.2011прегледи 1506 коментарикоментари 0


Министерството на околната среда и водите отново предлага орязване на европейската екологична мрежа Натура 2000 в Рила, Пирин и по Черноморието, предупреждават от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.На 11 март 2001 г., петък, ще се проведе второто заседание на Националния съвет по биоразнообразие, на което ще се обсъдят границите на защитената зона от Натура 2000, която обгражда Национален парк Рила, както и зоните «Пирин», «Калиакра» и «Ломовете» (Русенско).В оригиналното научно предложение на БАН бяха предложени 4 защитени зони – «Рила север», «Рила юг», «Рила запад» и «Рила изток». В разработването им взеха активно участие неправителствени организации и резултатът беше консенсусно подкрепено от научната общност и от неправителствените организации. Но предложението е подменено със съкратен вариант с неизвестен автор, който включва една зона - «Рила буфер». Новият вариант за Рила е със силно намалена площ и изключва:
1. Важни територии за опазване на мечката в Лакатишка Рила, включително около курорта Боровец, както и в източна Рила
2. Единственото находище на лалугера в тази част на България над село Мала Църква. В находището е един от хотелските комплекси на олигарха Христо Ковачки от планираната ски зона „Искровете-Мальовица”
3. Почти всички речни течения на реките Мали, Черни и Бели Искър в района на Говедарци - там се опазва близо до 90 % от националната популация на критично застрашения вид риба - главоч. Тези реки са пряко застрашени от проекти за нови ВЕЦ. Преди 2 месеца над село Мала Църква беше спрян строежа на мини ВЕЦ заради главоча, докато се реши дали мястото ще влезе в Натура 2000.
4. Премахнат е и районът на дъбовите гори около Природната забележителност Стобски пирамиди. Тези територии са включени за опазване на северната граница на разпространение на шипоопашата костенурка.
Заплашени от орязване са и Защитена зона „Ломовете”, където се изключват ценни територии за египетския лешояд и други грабливи птици, Защитена зона „Пирин”, където се изключват територии ценни за горско-гнездящите птици, като пернатоногата кукумявка, лещарката, осоядът, кълвачите. Разширението на Защитена зона „Калиакра” пък въобще не е поставено за разглеждане, въпреки наказателната процедура на Европейската комисия, свързана с това и внесеното по надлежен ред предложение, което съдържа и нови аргументи.
Всички изключени територии са предложени като научни данни и като резултат от проведените биогеографски семинари. Евентуално тяхно неприемане ще доведе до нови наказателни процедури на Европейския съюз, припомнят природозащитниците.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” подкрепя принципно гражданския протест пред сградата на МОСВ на 11 март, петък, от 9 ч. и призовава всички свои симпатизанти да се включат с искане за приемане на всички защитени зони в техните научни граници. Природозащитниците очакват министерство на околната среда и водите да обяви кой и защо е орязал защитените зони.

 

 


 


Тагове: Натура 200, Рила
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg