EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Натискът върху петролните гиганти се засили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Натискът върху петролните гиганти се засили

mail15:35 | 29.05.2023прегледи 975 коментарикоментари 0


Натискът върху големите петролни компании се засили, след като Норвежкият суверенен фонд обяви, че ще гласува срещу изпълнителните директори на "Шеврон" (Chevron) и "ЕксънМобил" (ExxonMobil), а френската полиция атакува протестиращите екоактивисти, опитали се блокират входа на мястото, където се провежда Общото събрание на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), предаде Ройтерс.

Заедно с Би Пи (BP) и "Шел" (Shell) компаниите се сблъскват с "гръмко" малцинство от акционери, които изискват по-бързо съкращаване на емисиите, а по-голямата част от акционерите настояват ръководството да събере плодовете от рекордната печалба от петрол и газ и да инвестира повече в подобни находища.

Норвежкият суверенен фонд с активи на стойност 1,4 трилиона долара, който е най-големият инвеститор в света на фондовия пазар, обяви, че ще гласува срещу главните изпълнителни директори на "Шеврон" и "ЕксънМобил" и против свързани с увеличаване на емисиите предложения на ръководствата на заседанията им на 31 май. 

Фондът, който е притежавал 0,86 на сто от "Шеврон" и 1,13 на сто от "Ексън" в края на 2022 година, гласува по-рано срещу повторното назначаване на директорите и ще подкрепи, както и предходните години резолюцията на организацията за екологична активност на акционерите "Фолоу дис" (Follow This), която настоява за по-бързото съкращаване на емисиите парникови газове на американските компании. 

Главният изпълнителен директор на "ТоталЕнержи" Патрик Пуяне обоснова подробно стратегията си на Общо събрание под натиска на екоактивистите и френското правителство, което го призовава да се откаже по-бързо от изкопаемите горива, съобщи Франс прес. 

"Климатът е в основата на нашата загриженост", потвърди Пуяне, подчертавайки "надеждността на плана за енергийния преход на компанията" на френската група.

"Компанията ни е тази, която инвестира най-много в строителството на енергийния модел на бъдещето, който ще се основава върху електричеството" посредством възобновяеми енергии, подчерта той, добавяйки, че не може да намали на този етап петролната си дейност. 

"Търсенето на петрол в световен план нараства и, ако "ТоталЕнержи" не отговори на това търсене, други ще го направят вместо нас", каза той, отговаряйки на "мърморковците, които ни обвиняват в грийнуошинг". БТА

    

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg