EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Наследниците на българските фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наследниците на българските фирми

mail12:15 | 07.08.2012прегледи 2763 коментарикоментари 0


Какъв е делът на семейните фирми у нас, какво е характерно за тях и какви са плановете на собствениците им за наследяване на бизнеса? EconomyNews.bg публикува части от Анализ за състоянието и факторите за развитие на МСП, изготвен от ИАНМСП и НОЕМА, 2012 г.

Една трета от българските МСП са семейни фирми (33%). Делът на семейните фирми, управлявани от предприемачи на възраст 50 и повече години, е 41%. В момента от фалит се страхуват 58% от семейните фирми, а също така малко повече от 58% заявяват, че при фалит, не биха стартирали отново бизнес.

Сфери:
43% - услуги
38% - търговия
15% - производство
4% - строителство

Българските семейни фирми са относително активни по отношение на интернационализацията, участие в клъстери и използването на ИКТ.
Една десета от семейните фирми са реализирали внос през миналата година (10%). Почти толкова са реализирали износ (9%). Също толкова участват и в клъстери в сектора на дейност на фирмата (10%). Електронен подпис на управляващите имат 43% от предприемачите, фирмен уебсайт — 25%, възможност за онлайн плащания — 23% и почти толкова имат възможност за онлайн продажби и поръчки (22%).

Унаследяване на бизнеса
Почти 70% от българските семейни фирми все още се управляват от техния основател. При около 12% от семейните фирми унаследяването вече се е състояло; 8.6% от фирмите планират да прехвърлят управлението на наследник в близко бъдеще (до 1-2 години), а около 11% планират да направят това в средносрочен план (3-5 години). Над 61% от фирмите няма да прехвърлят управлението на наследник в следващите 10 години, а близо 12% от фирмите планират прехвърлянето на управленския контрол да се състои след 6-10 години.

Под 17% от семейните фирмите са подготвили план за прехвърляне на управленския контрол на наследник. Списък с потенциални наследници са съставили по-малко от една трета (29.7%) от семейните фирми. Най-висок е делът на фирмите, които провеждат обучение на потенциални наследници — 42.4%. План за бизнеса след прехвърляне на управленския контрол на наследник са изработили под 15% от семейните фирми. Решение как ще бъде разпределена собствеността след прехвърляне на управленския контрол над бизнеса на наследник са взели една четвърт от семейните фирми.
Някои от причините за недостатъчното планиране на унаследяването в българските семейни фирми са следните:
• собствениците и мениджърите не осъзнават в достатъчна степен значението на процеса на унаследяване за оцеляването на фирмата и запазването на семейния контрол над фирмата;
• собствениците и мениджърите не притежават нужните знания и умения за успешно управление на процеса на унаследяване;
• липсват ясна дефиниция за семейна фирма и политики и мерки за насърчаване на българските семейни фирми;
• липсват консултантски услуги в областта на управление на семейни фирми и в частност на управление на унаследяването;
• обучението по управление на семеен бизнес почти не е застъпено в българските висши и средни учебни заведения.

Характеристики на потенциалните наследници
Демографските фактори възраст и пол се посочват като важни характеристики на потенциалните наследници от немалка част от българските семейни фирми.
Около 33% от българските семейни фирми смятат, че възрастта не е важна характеристика на потенциалния наследник.
Полът на потенциалния наследник не е значима характеристика за 62% от българските семейни фирми.
Кръвната връзка с контролиращото семейство се посочва като важна характеристика на потенциалните наследници от значителна част от български семейни фирми (72%).
Мнозинството от българските семейни фирми разглеждат както компетенциите, така и добрите взаимоотношения с ключови заинтересовани страни на семейния бизнес (настоящия собственик, членовете на семейството и служителите), като важни характеристики за потенциалните наследници.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 868