EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАСА временно изключи марсохода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАСА временно изключи марсохода

mail17:00 | 08.03.2013прегледи 668 коментарикоментари 0


Специалистите от НАСА приведоха марсохода „Кюриосити” в спящ режим, за да предпазят уникалната научна лаборатория на борда му от мощна слънчева буря. „Принудени сме да действаме внимателно”, коментира Ричард Кук, представител на Лабораторията за реактивно движение в Пасадина, щата Калифорния, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на НАСА във вторник е регистрирано мощно слънчево изригване, съпроводено от изхвърляне на коронарна маса. Тази нажежена плазма, представляваща поток от протони, електрони и тежки елементи, се устреми по посока към Червената планета със скорост от 3,2 милиона километра в час. В зависимост от силата на рентгеновото излъчване тези прояви на слънчева активност могат да предизвикат магнитни бури, да нарушат работата на линиите за електроснабдяване, електроприборите и околоземните спътници, но не представляват непосредствена опасност за човека.
От Лабораторията за реактивно движение решиха да се застраховат и с помощта на команда от Земята изключиха електрозахранването на „Кюриосити”. Всички останали марсиански апарати на НАСА продължават работа в обичаен режим и не са почувствали въздействието на слънчевата буря./Фокус
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053