EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наръчник по ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наръчник по ГМО

mail13:09 | 06.02.2010прегледи 688 коментарикоментари 0


Радослав Лазаров
През последните няколко седмици темата генно модифицирани организми стана изключително популярна най-вече с протестите на еколози и земеделци и с плашещите плакати, които те издигнаха. Каква е истината обаче и има ли поводи за страх от продуктите на генното инженерство?

Опасностите
ГМО са хибридни организми създадени посредством генно инженерство чрез подмяна или добавяне на генетичен материал от друг вид, като целта е създаване на организъм, който притежава предварително зададени характеристики. Така например са създадени хибридни ягоди, които запазват качествата си при дълго съхранение при ниски температури, след като при създаването им е използван ген от вид риба живееща в студени води. Това е само един от многото подобни примери.
Лабораторните изследвания, които трябва да потвърдят безвредността на ГМО отчитат противоречиви резултати. Според водещи американски и британски лаборатории, опитни мишки хранени с хибридни ГМО имат в пъти по-голяма заболеваемост от рак и множество други усложнения на вътрешните органи, отколкото контролната популация, хранена с не съдържащи ГМО фуражи. По-тревожното е, че в поколенията на животни хранени с ГМО се появяват много повече малформации и болести, в сравнение с контролната група.

Заблудите
Една от заблудите е, че ГМО дават по-голяма реколта. На практика реколтата не се различава по обем от тези на конвенционалните сортове. Проблемът обаче идва с това, че земята веднъж засята със съответната ГМО култура, върху нея други растения не могат да се отглеждат.
Икономическата полза на биотехнологичните компании идва от специално подписаните договори с фермерите отглеждащи ГМО. Според тях изключителната собственост върху посевния материал е на компанията доставчик и земеделския производител няма право сам да си произвежда посадъчен материал. Точно тези две особености на производството на ГМО култури стоят в основата на много фалити на дребни и средни зърнопроизводители в САЩ и Канада през последните 10-15 години. Част от тях са разгледани и в документалния филм от 2008 г. на френската режисьорка Мари Моник Робин „Светът според Монсанто”.

Световни монополисти
Световният монополист в областта на генното инженерство и биотехнологиите е американската компания Monsanto, като освен нея водещи позиции заемат DuPont, BASF, Pioneer, Novartis и Dow Chemicals. Тези и още няколко по-дребни компании патентоват създадените в лабораториите им хибридни култури, след което ги предоставят на земеделските стопани. В повечето от случаите хибридите са устойчиви на хербицидите и инсектицидите, които същите тези компании произвеждат и това помага на производителите да пръскат без притеснения посевите, като унищожават всички останали растения и насекоми, освен хибридния организъм.

Световните производители на ГМО култури са: САЩ /62,5 млн.ха /,Аржентина /        21/, Бразилия /15,8/, Индия /7,6/, Канада/7,6/.
Страни с по-малко от 50 000 хектара ГМО посеви: Чехия, Румъния, Португалия, Германия, Полша, Словакия, Египет, Чили, Колумбия, Хондурас, Буркина Фасо.
През 2008 г. 25 държави са разрешили отглеждането на ГМО култури
През 2008 г. общата площ на засадените с ГМО култури земя е 125 млн. хектара, което е с 9,4% повече от 2007 г. (114,3 млн. хектара).


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127