EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нарушения в популярни марки масло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нарушения в популярни марки масло

mail10:50 | 30.09.2014прегледи 1470 коментарикоментари 1


Производители влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството. Това е установило изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки масло. Тестът е направен в две независими лаборатории.
Обект на проучването са били следните търговски марки: полско масло "Mlekovita", Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес "Хранинвест", Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло "Хранинвест", Alpenbutter "Meggle", Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея.
При четири от изследваните проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика, посочват от асоциацията. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига 75 процента. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50 процента.
При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета. Друга лоша практика, която е установило изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите е отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.
Освен това, водно съдържание над 25 процента означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки /влаго задържащи вещества/ в продуктите, което е недопустимо, посочват от асоциацията. При пет от марките водното съдържание не е било посочено на етикета.

 


 


 
Коментари
 
Разбирач - 01-10-2014 г. 08:39:19

Целият! http://aktivnipotrebiteli.bg/тест/121/ТЕСТ-краве-масло-(2014)

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048