EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наредба за канализационни системи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наредба за канализационни системи

mail09:40 | 07.03.2012прегледи 1437 коментарикоментари 0


Нормите за проектиране на канализационни системи и пречиствателни станции за отпадъчни води бяха обсъдени на среща, организирана от ACO Academy. В нея участваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, експерти от МРРБ и Министерството на околната среда и водите, представители на Българската асоциация по водите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Университета по архитектура, строителство и геодезия и ВиК дружества.
Очакваме с днешната дискусия да стартира финалния етап от разработването на проекта на Наредба за проектиране, изграждане и експлоатация на канализационни системи. Надяваме се тя да ни даде нормите за ефективно и ефикасно изразходване на средства в процеса на проектиране и изграждане на такъв тип съоръжения, каза при откриването на срещата зам.-министър Симидчиев.
Нона Георгиева – експерт в дирекция „Технически правила и норми” към МРРБ представи свършеното до момента от министерството при разработването на проекта на наредбата, който първоначално е бил възложен на Центъра за научни изследвания и проектиране при УАСГ. Тя информира, че сега действащите разпоредби са от 90-те години на миналия век. За изходна база при подготвянето на проекта са използвани разпоредбите на българското законодателство и изисквания на редица европейски стандарти, въведени в българската нормативна уредба, каза Нона Георгиева. В предложения вариант са разписани основните изходни данни и документи, необходими за изработване на проект за пречиствателна станция за отпадъчни води, допълни още тя.
Според експертите от Министерството на околната среда и водите наредбата трябва да дава възможност за проектантите да стъпват на качествен анализ от реални данни в процеса на проектиране, тъй като в момента там липсват достатъчно усилия.
Обсъдените на днешната среща теми и въпроси ще се използват за оформянето на работни групи, които да се ангажират с разработването на окончателния вариант на проекта на наредбата. Участниците в нея имаха възможност да се запознаят и с британския опит в разработването на подобни нормативни документи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg