EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Напусна изп.директор на "Слънчев бряг"АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Напусна изп.директор на "Слънчев бряг"АД

mail15:22 | 16.09.2011прегледи 1012 коментарикоментари 0


"След доста колебания, реших да изляза с официално изявление пред обществеността и медиите в България, по повод на скандала между фирмите "Алма Тур" Флай и "България Еър", заявява в свое изявление Мария Михалева – изп. директор на "Слънчев бряг" АД. /б.р. тази сутринт икономическият министър Трайчо Трайков поиска оставката на Мария Михалева/.

"Не смятах, че именно аз съм човекът, който би трябвало да изразява позиция по този междуфирмен проблем. Когато обаче моето име беше тенденциозно и нарочно замесено в темата и бе нечистоплътно използвано за политически атаки срещу държавното дружество "Слънчев бряг" АД и лично срещу Министър Трайчо Трайков, аз не мога да остана безучастна и да не реагирам срещу начина, по който недопустимо се манипулира цялата българска общественост.

Без да бъда многословна, заявявам, категорично, на първо място, че дейността на "Слънчев бряг" АД, където от 1 г. и половина съм изпълнителен директор няма и не може да има нищо общо, както с възникналия проблем между две частни фирми, така и с принудителния престой на чуждите туристи на територията на страната.

Моята работа в "Алма Тур" е невъзможно да поражда какъвто и да било конфликт на интереси с дейността на държавното дружество. Това е предварително разгледано от компетентни юристи, аз съм подала всички необходими декларации за това и съм назначена съгласно всички законови изисквания и нормативни наредби на страната. Това се доказва от факта, че почти 2 години не е имало никакви подобни претенции за конфликт на интереси, спрямо моята работа, като изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД.

Сегашната, твърде неприятна ситуация се използва от определени лица, които преследват политически, или частно икономически интереси. Те са готови на най-грубо манипулиране на публичното мнение, с една определена цел – да прехвърлят междуфирмен конфликт на гърба на държавата и така да предизвикат преврат в "Слънчев бряг" АД, а може би и по-нагоре. Причините са, че новото ръководство, назначено от министър Трайков, започна за пръв път от 10 години тотална ревизия и проверка на всички закононарушения и злоупотреби, извършени с държавно имущество в един от най-големите курорти в Европа.

За първи път от последните 20 г., държавата дръзна да започне налагането на ред, сигурност, законност и правила в дейността на туризма в Слънчев бряг. С цената на много усилия, лични жертви, дискомфорт и нерви, започнахме да осъществяваме държавната стратегия за пресичане на сивата икономика, незаконното строителство, концесионните безобразия и търговския хаос в Слънчев бряг. Всеки българин може лично да се увери в какво се превърна бившия някогашен флагман на родния туризъм. Аз и моите колеги винаги сме били наясно, че решителните ни действия да отстояваме обществения и държавен интерес няма да останат необезпокоявани, че ще се сблъскаме с огромна съпротива, която няма политически цвят, а ясно изразен икономически интерес.

В началото на лятото всички станаха свидетели как срещу работата на Съвета на директорите беше използван Съюзът на хотелиерите, които уж под формата на корпоративно недоволство трябваше да предизвикат премахването на "Слънчев бряг" АД, като средство за някакъв държавен контрол в комплекса. Благодарение на принципната и непоколебима позиция на министър Трайков и лично на премиера г-н Бойко Борисов, тези опити не успяха и правителството успя да устои своята воля да постави най-после туристическата индустрия в Слънчев бряг в рамките на закона и общия интерес на българското общество. Неудовлетворените ретроградни структури обаче не се примириха, а търпеливо изчакаха удобен момент, за да отворят изкуствено нова атака срещу ръководството на държавното дружество и намериха идеална възможност за това чрез проблема между "Алма Тур" Флай и "България Еър", за който нито аз лично като изп. директор, нито Съветът на директорите имаме каквото и да било отношение.

Аз работя повече от 30 г. в областта на туризма, а от 10 г. съм регионален представител на "Алма Тур". Това е наемна работа, на трудов договор и тя няма абсолютно нищо общо с фискалната политика на фирмата, нито счетоводно - финансовата й дейност. Не съм материално - отговорно лице, не съм акционер на фирмата, не съм била никога член на нейното ръководство. Отправените срещу мен обвинения са абсурдни, но безкритично се тиражират в публичното пространство, повтаряни от определени личности с партийна окраска. В моята трудова характеристика, никога не съм имала права да извършвам каквито и да било разплащания от името, или в полза на "Алма Тур", нито съм имала каквото и да било понятие за финансовите отношения на фирмата с нейни контрагенти.

Аз съм извършвала единствено организационни дейности в областта на туроператорската работа и това никога не е имало каквито и да било пресечни точки с ролята ми в "Слънчев бряг" АД. Горното може да бъде проверено компетентно и да се докаже по категоричен начин, въпреки спекулациите и лъжите на заинтересованите лица. Очевидно е, че конфликтът между фирмите засяга не само туристи от Слънчев бряг, а и такива от Северното Черноморие, почиващи в Златни пясъци и др. курорти във Варненска и Добричка области, които бяха стопирани на Летище Варна. Нима моята личност и служебно положение имат нещо общо с това!?

Според моето скромно мнение, проблемът с руските туристи се представя превратно пред обществеността и медиите. Неконтролируемото "демонизиране" на единия участник в проблема, т.е. "Алма Тур" е търсен ефект, който обаче не почива на обективна преценка. Каква е причината за възникналия "скандал", с какви мотиви, той бе провокиран точно сега, в края на най-успешния сезон и в навечерието на изборите, предстои да се разбере. Предстои да се разбере и кой направи държавата заложник в частните си интереси и какви точно са те. Апелирам всички българи да оставят Прокуратурата и отговорните институции да си свършат работата компетентно, за да се разбере всъщност как и защо стана така, че едни финансови недоразумения, се превърнаха в най-тежката антиреклама за българския туризъм и то съзнателно провокирана.

Аз лично съм решила да си подам оставката, за да не поставям повече в напрежение и неудобна ситуация от обяснения своите колеги, министър Трайков и правителството. Въпреки, че нямам нищо, от което да се притеснявам, а напротив – излизам от Слънчев бряг с чиста съвест на достойно свършена работа, в полза на България и родния ни туризъм, аз ще се оттегля, за да не дава присъствието ми дори формален повод за недобросъвестни атаки и обвинения. Надявам се, че колегите ми от "Слънчев бряг" АД, както и МИЕТ ще проявят неотклонност, за да отстоят започнатото преди 2 г. в Слънчев бряг, а то е: Възстановяване на законността, реда и обществения интерес в най-големия курортен комплекс на страната ни – Слънчев бряг, независимо от силовата съпротива на икономическо - политическите лобита", пише в своето изявление Мария Михалева./БГНЕС


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg