EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Напрежение между Китай & САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Напрежение между Китай & САЩ

mail15:31 | 28.10.2015прегледи 1421 коментарикоментари 0


Напрежение между Китай и САЩ в Южнокитайско море. Американски военен кораб се доближи до остров в морето, към който Китай има териториални претенции. От Пекин определиха действията на Вашингтон като заплаха за суверинитета.

Ескадреният миноносец “Ласен”, оборудван с управляеми ракети, прекрачи границата от 12 морски мили около архипелага Спратли – група от стотици рифове, островчета, атоли и острови в Южнокитайско море, към които няколко страни имат териториални претенции. Военният кораб премина първо покрай два рифа от архипелага, които преди оставаха под вода по време на прилив, но Китай реализира голям проект по насипването им с пръст и ги превърна в острови през 2014 г. По китайската държавна телевизия беше съобщено изявление на външния министър Ван И. “Външният министър Ван И посъветва САЩ да помислят, да не предприемат действия на сляпо и да не създават проблеми”, се казва в изявлението.

Според Китай изграждането на изкуствени острови във водите на Южнокитайско море е законно. Вашингтон смята, обаче, че Китай изгражда военни бази, чиято цел ще бъде да защитават териториалните интереси на страната. Американската операция се проведе в координация с японските власти.

Едностранните действия за променяна на статуквото с изграждането на платформи в Южнокитайско море предизвиква загриженост сред международната общност. Важно е да се обединим и да запазим мира и стабилността в Южнокитайско море, – заяви Йошихиде Суга, главен секретар на правителството в Япония.

САЩ започнаха програма “Свобода за навигация”, която е предизвикателство за териториалните претенции в океаните и въздушното пространство. Програмата има за цел да промотира спазването на конвенцията на ООН, която определя териториална собственост в радиус от 12 морски мили около острови, но не и когато те са изкуствено изградени. През 2013 и 2014 година САЩ отправиха подобни предизвикателства в Южнокитайско море към Китай, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам./БНТ

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg