EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Напрежение в мини "Бобов дол"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Напрежение в мини "Бобов дол"

mail17:00 | 02.09.2014прегледи 937 коментарикоментари 0


Миньори от Мини "Бобов дол" са готови на протест, тъй като не са получили заплати за месец юли.
Както е известно преди няколко дни ТЕЦ "Бобов дол", който изкупува продукцията на мините, изненадващо е наложил и намаление на доставките на въглища с петдесет процента, заради ограничаване на работата му от Електроенергийния системен оператор. Така вместо изкупуваните
до момента 84 990 тона въглища месечно, Централата ще взима едва 42 495 тона, каза пред БТА управителят на "Въгледобив" Бобов дол Красимир Чаврагански.
Около 2200 души са заети в момента във "Въгледобив" Бобов дол, а средната работна заплата е 715 лв., уточни Чаврагански. "Ние произвеждаме основната суровина във веригата и ограниченията ще ни накарат да намалим работния процес от шест- на петдневен, а следващата мярка ще бъде да пуснем част от хората в принудителен отпуск Надавам се да не се наложи и пристъпването към съкращения", посочи Чаврагански.
В писмо на "Въгледобив Бобов дол", изпратено до министрите на икономиката и на околната среда, се посочва, че спирането на работа в мините ще наруши 24-часовия производствен процес и ще създаде предпоставки за пожар в разкритите галерии.
От мината изтъкват, че произвежданата от ТЕЦ "Бобов дол" електроенергия е в пъти по-евтина от тази в маришките ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, както и от зелените енергии, но въпреки това от 1 юли тази година ТЕЦ "Бобов" дол е изкаран от регулирания пазар и е принуден да продава продукцията си на свободния. От мината допълниха, че НЕК дължи около 5 млн. лв. на топлоцентралата за произведената в първото полугодие енергия, което се отразява на разплащанията към мината, а от там - за заплати, контрагенти и доставчици. Мините в Бобов дол имат общ собственик с топлоцентралата, която изкупува почти 100 процента от продукцията й.


 


Тагове: мини, Бобов дол
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg