EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Напредък срещу болести като Алцхаймер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Напредък срещу болести като Алцхаймер

mail15:34 | 15.01.2016прегледи 1033 коментарикоментари 0


Една от трудностите при изучаването на протеините е фактът, че съвременните методи за изобразяване разрушават молекулите им, пише New Scientist, цитиран от Агенция „Фокус”. С помощта на ултратънък лист от въглерод обаче, изследователи са направили първата снимка на единичен протеин.

Заснемането на протеини дава възможност да се изследват структурата и функциите им. Това е важно при терапията на болести, при които протеините се увреждат, каквато е болестта на Алцхаймер. Техники като рентгеновата кристалография и криоелектронната микроскопия отчитат само средни данни от милиони молекули.

Осредняването на стойностите се налага, тъй като осветяването на молекулите с рентгенови лъчи или високоенергийни електрони може да увреди протеина. По тази причина едно единствено изображение не е достатъчно за създаване на пълна картина. Наред с това е трудно отделната молекула да се задържи на едно място достатъчно дълго време, за да се снима. Жан-Никола Лонгшам от Цюрихския университет в Швейцария и колегите му са открили нов начин да направят точно това.

Учените са напръскали лист от графен с разтвор от протеини, като така са закрепили протеините неподвижно. След това са поставили листа под холографски микроскоп, функциониращ с електрони с ниска енергия, които не увреждат протеина. Недостатъкът е, че те по-трудно достигат до детектора на микроскопа. В това се състои ролята на графена. “В оптичната микроскопия се използва стъкло. За електронната микроскопия трябваше да намерим достатъчно тънка повърхност за нанасяне на материал, за да преминат електроните,” казва Лонгшам.

Екипът е тествал метода си върху различни молекули протеин, всички с размер едва няколко нанометра. Изследователите възнамеряват да заснемат други молекули, които не могат да се изобразяват със съществуващите техники и се надяват да допринесат за разработката на нови терапии. “Съществуват заболявания, които са свързани с неправилна структура на определени протеини,” обяснява Лонгшам. “В бъдеще бихме могли да заснемаме разликите в структурата на здрави и болни хора.”

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg