EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП:Проверете ДДС регистрацията на румънските си контрагенти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП:Проверете ДДС регистрацията на румънските си контрагенти

mail15:45 | 23.08.2010прегледи 2055 коментарикоментари 0


           

Националната агенция по приходите съветват всички български фирми, които имат контрагенти в Румъния да проверят дали е валидна ДДС-регистрацията им, преди да извършат сделка с тях.
Проверката за валидността на ДДС-номерата на румънските фирми може да стане на адрес http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/. Това е необходимо, тъй като в северната ни съседка от 1 август действа нова система за регистрация на местните търговци, които извършват вътреобщностни сделки (в рамките на ЕС). Според новите условия, всички румънски фирми, неподали предварително заявление за извършване на вътреобщностни сделки, са били автоматично дерегистрирани по ДДС в системата VIES от 1 август. Тази система служи за обмен на информация по ДДС между данъчните администрации на страните членки от ЕС, като включително предоставя и възможност за публична проверка валидността на ДДС регистрацията на търговците.
За това от НАП призовават всички български фирми, извършващи вътреобщностни доставки до Румъния да се уверят във валидността на ДДС-номерата на своите контрагенти, преди да извършват доставки на стоки или услуги от и към северната ни съседка. Ако идентификационния номер по ДДС на румънския контрагент се окаже невалиден, то българският търговец може да напомни на своя клиент да се свърже с румънската Национална агенция на данъчната администрация, за да се регистрира по ДДС за търговия в Общността. Румънската фирма ще може да продължи да извършва сделки в ЕС, ако отново се регистрира по ДДС. За дата на нейната регистрация се счита датата, на която на собственика е връчено решението за регистрация по ДДС. От тази дата ДДС номерът на фирмата става отново валиден и във VIES.

Само включените в Специалния регистър на търговците в рамките на ЕС и имащи валидна ДДС регистрация във VIES имат право да извършват вътреобщностни сделки.

Ако румънската фирма няма валидна ДДС-регистрация българският търговец ще е задължен да начисли стандартната ставка на ДДС от 20% при извършване на вътреобщностната доставка на стоки или доставка на услуги с място на изпълнение територията на Румъния.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189