EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП:5% отстъпка за данъци до 11 февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП:5% отстъпка за данъци до 11 февруари

mail12:04 | 06.02.2013прегледи 824 коментарикоментари 0


На 11 февруари изтича срокът, в който физическите лица могат да платят дължимия данък за довнасяне по годишната си декларация с отстъпка пет процента, съобщават от Националната агенция за приходите /НАП/.
Плащането на данъка може да стане и в последния ден, ако сумата постъпи по сметката на НАП на следващия работен ден. От приходната агенция напомнят, че отстъпката от данъка за довнасяне може да се ползва само при условие, че авансовият данък е внесен през 2012 година. Най-често задължение да внасят авансово подоходен данък имат наемодателите, които по закон са длъжни да правят тримесечни вноски.

Освен чрез Интернет, плащането на данъци и осигурителните вноски може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път, посочват от НАП. За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси, отбелязват от агенцията.
От 1 януари всички данъци и осигурителни вноски /с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване/ се плащат по една единствена банкова сметка. Освен това при превод на пари към бюджета вече са отпаднали всичките над 50 кодове за вид плащане, с изключение на два - 11 11 11 /за плащания за данъци и осигуровки/ и 58 11 11 /за плащания за ДЗПО/.
Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им, информират от НАП. Образци на платежни нареждания и пощенски записи за плащане към бюджета, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, са публикувани на интернет-страницата на агенцията - www.nap.bg.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg