EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП ще следи всеки литър бензин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП ще следи всеки литър бензин

mail14:31 | 28.07.2017прегледи 9875 коментарикоментари 0


Националната агенция за приходите (НАП) ще проследява всеки литър бензин от бензиностанциите. Собствениците на бензиностанция ще изработват и представят в НАП и института по метрология за одобрение схема за всеки обект. Това предвиждат промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства за касовите апарати, предлагани от финансовото министерство и публикувани на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Целта е да се свържат колонката, резервоарите и касата за плащане. При изключване на която и да е от тези точки системата ще блокира и няма да може да се продава гориво. Преди да спре, сситемата ще разпечата автоматично последните данни и ще ги изпрати автоматично в НАП.

Всяка промяна в схемата ще се одобрява от данъчните. Ремонтите ще се правят от оторизирани сервизи, а всеки техник ще има уникален сервизен ключ, предвиждат още промените. Така ще се знае кой кога е имал достъп.

Всеки издаден фискален бон пък ще отпечатва двумерен QR код, който съдържа информация за идентифициране на конкретната продажба. Кодът може да се сканира и купувачът да направи справка дали неговите пари са отчетени в НАП.

Причина за поправките в наредбата са установени при проверки множество случаи на прекъсвания и проточване на количества, които не са отчитани при данъчните.

Очакванията от мерките са 10% ръст на приходите от ДДС, или 150 млн. лв. повече.

Собственици, които имат схеми, трябва да ги приведат в съответствие с изискванията до 30 септември 2018 г. За регистрираните по ДДС и с устройства, свързани с НАП, срокът е 31 декември 2018 г. Останалите трябва да спазят изискванията до 30 юни 2019 г.

Снимка: Архив


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg