EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП стартира е-система за публични вземания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП стартира е-система за публични вземания

mail13:30 | 26.04.2013прегледи 521 коментарикоментари 0


НАП стартира изпълнението на проект „Разработване и внедряване на електронен регистър за обезпечаване на дейността по административното сътрудничество с държавите-членки на ЕС при събиране на публични вземания – Информационна система „Взаимна помощ при събиране”. Проектът е в изпълнение на Договор № A 11-31-8/15.02.2012 г., за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Информационната система цели подобряване на взаимодействието с административните звена в държавите членки на ЕС, обслужването на гражданите и бизнеса чрез бързо проследяване и обработка на публичните им задълженията към други държави-членки на ЕС. Чрез по-бърза комуникация и отразяване на пълни или частични плащания ще се поддържа актуална и точна информация за размера и погасяването на публични задължения към бюджета на Република България на лица от други държави членки на ЕС.
Бъдещата информационна система ще обслужва дейността на НАП, свързана с обмен на информация между компетентните органи на държавите-членки на ЕС по отношение на следните публични вземания:
• данъци, включително акцизи, митни сборове и такси, събирани от или за сметка на държавата и общините или за сметка на Европейския съюз;
• възстановявания, интервенции и други мерки, които са част от системата за пълно или частично финансиране от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, включително сумите, подлежащи на събиране във връзка с тези действия;
• такси и други публични вземания, предвидени съгласно общата организация на пазара в сектора на захарта;
• имуществени санкции, глоби, такси и допълнителни такси, свързани с вземанията, за които може да бъде отправено искане за взаимна помощ по т. 1 - 3, наложени от органите, компетентни да установяват и/или събират съответните публични вземания с влязъл в сила акт;
• такси за издаване на удостоверения и други документи, свързани с установяването, обезпечаването и събирането на данъци, акцизи и митни сборове;
С реализиране на проекта ще се намали рискът от грешки в данните, касаещи административното сътрудничество от една страна, а от друга - ще се защитят правата на гражданите и бизнеса чрез по-точна и по-бърза обработка на тяхното задължение.
За изпълнител на дейността по разработване и внедряване на Информационна система „Взаимна помощ при събиране” беше избрана водеща компания в сферата на софтуерните услуги „Мусала Софт“.
Проектът за разработка, тестване и внедряване на системата се очаква да приключи до края на 2013 г., а от началото на 2014 г. тя ще заработи ефективно.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161