EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП с нови критерии за големи, средни данъкоплатци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП с нови критерии за големи, средни данъкоплатци

mail10:55 | 31.12.2023прегледи 1699 коментарикоментари 0


От началото на 2024 година Националната агенция за приходите (НАП) въвежда нови критерии за определяне на дружествата като големи или средни данъкоплатци и осигурители, съобщиха от НАП.

До момента фирмите бяха определяни като "големи данъкоплатци и осигурители" при внесени над 3 млн. лв. в бюджета, като последната актуализация на списъка с тези дружества е направена през 2017 г. НАП извърши преглед и корекция на лицата, попадащи в обхвата на териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители".

Според новите критерии, дружествата трябва да са платили през 2022 г. над 3,5 млн. лв. данъци и осигуровки, след приспадане на възстановените през годината суми, или нетните приходи от продажби да са повече от 300 млн. лв. Посочените суми не трябва да са от еднократни сделки или разпореждане с имущество.

След Нова година в обхвата на териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" (ГДО) влизат близо 1350 дружества. Сред тях са БНБ и банкови институции, застрахователи и презастрахователи, пенсионно и здравноосигурителни дружества и др. Критериите за регистрация в ТД на НАП ГДО се съдържат в Заповед  номер  З-ЦУ-2662 от 21.12.2023 г. Фирмите, които отговарят на описаните изисквания, ще бъдат вписани служебно в регистъра на ГДО.

От 1 януари НАП създава нова териториална дирекция "Средни данъкоплатци и осигурители" (СДО) с национален обхват. Целта на промяната е да се осигури фокус върху лицата, които имат съществен дял за приходите в бюджета, както и преминаване от последващ към текущ контрол. С новосъздадената структура се гарантира компетентно обслужване, качествени професионални консултации и възстановяване на дължимите от фиска данъци в максимално кратки срокове, което ще намали административната тежест за бизнеса и ще се стимулира доброволното изпълнение на данъчните и осигурителните задължения. 

Пререгистрацията на фирмите в новата териториална дирекция, както и включването на нови дружества, които отговарят на условията, ще става служебно. За да бъдат вписани като средни данъкоплатци и осигурители, е необходимо дружествата да са платили през 2022 г. над 1,5 млн. лв. данъци и осигуровки, след приспадане на възстановените през годината суми, или нетните им приходи от продажби да са повече от 15 млн. лв.  Посочените суми не трябва да са от еднократни сделки или разпореждане с имущество. Критериите за регистрация  в новата териториална дирекция се съдържат в Заповед номер З-ЦУ-2660 от 21.12.2023 г.  

Над 3300 дружества средни данъкоплатци и осигурители ще получат писма от приходната агенция с информация за промяната.

Адресът на новата дирекция, която е с национален обхват, е в София, ул. ”Шести септември” 10. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158