EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НАП праща e-mail-и на самоосигуряващи се лица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП праща e-mail-и на самоосигуряващи се лица

mail11:04 | 23.02.2010прегледи 1332 коментарикоментари 0


Всички самоосигуряващи се, които са длъжни да подават декларации в Националната агенция за приходите (НАП), получиха електронни съобщения от приходната агенция, съобщиха от ведомството. Поводът са промените от началото на тази година, които засягат над 350 000 български граждани, осигуряващи се за своя сметка. Писмата са до счетоводители, адвокати, консултанти, архитекти, занаятчии, земеделски производители и еднолични търговци. В мейлите има пълен комплект информационни материали и образци на декларации, които гражданите, осигуряващи се за своя сметка, трябва да подават през 2010 година.
Една от важните промени е, че от 1 януари минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица се повиши от 260 лв. на 420 лв. на месец, а за регистрираните земеделски и тютюнопроизводители от 130 лв. стана 240 лв. През 2009 г. земеделските и тютюнопроизводителите, които извършват само земеделска дейност, можеха да се осигуряват на само на 65 лева. От 2010 г. тази възможност отпадна.
В писмата освен новите моменти в осигурителното законодателство, на самоосигуряващите се граждани се напомня какви видове декларации са задължени да подават в НАП. Те подават най-общо три вида осигурителни декларации – за регистрация или при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, Декларация образец 1 и Декларация образец 6
Декларация образец 1 се подава всеки месец до 10 дни след плащането на осигурителните вноски. Декларация образец № 6 се подава веднъж годишно и съдържа данните за дължими осигурителни вноски и данъка върху доходите, който дължат самоосигуряващите се лица. Срокът за нейното подаване е 30 април. Третият вид декларация е за регистрация или при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg