EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП: 20 хил. проверени касови бележки за дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП: 20 хил. проверени касови бележки за дни

mail15:21 | 08.01.2024прегледи 560 коментарикоментари 0


От началото на годината потребители у нас са проверили над 20 000 касови бележки и нито една не е била фалшива. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).         

Потребителите могат да проверяват истински ли са касовите бележки с мобилното приложение на НАП и да задържат плащане при фалшив касов бон. По данни на приходната агенция близо 200 000 потребители ежедневно проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви. Те са свалили на устройствата си мобилното приложение на НАП - NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. Чрез него през 2023 г. са проверени над 250 000 бележки.

Проверката на касовите бележки се извършва със сканиране на отпечатания на бележката QR код. Приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номер на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Ако има разлика между данните в бележката и мобилното приложение, може директно да се сигнализира НАП по телефона.

Ако не им бъде издаден касов бон, потребителите могат да подадат сигнал в НАП, като се свържат по телефона с Информационния център на приходната агенция – на телефони 0700 18 700 или изпратят имейл на: infocenter@nra.bg.

От приходната агенция припомнят и че те имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат платежния документ. Тази промяна в Закона за ДДС влезе в сила от 1 януари 2024 г. и е с цел да противодейства на укриването на приходи и нелоялната конкуренция, както и да гарантира потребителските права, които носи наличието на касова бележка, като например замяна или връщане на закупен артикул.

Мобилното приложение на приходната агенция предлага още навигация до офисите на НАП, данъчен календар и справка за регистрация по ДДС, справка за здравния статус.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg