EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Намаляват евросубсидиите за фермери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намаляват евросубсидиите за фермери

mail17:50 | 12.10.2011прегледи 540 коментарикоментари 0


Европейската комисия предлага прогресивно намаляване и поставяне на тавани на директните плащания за земеделие в страните-членки на ЕС след 2014 г., стана ясно на кръгла маса за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС за периода 2014 – 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”. От Брюксел предлагат годишен таван на директните плащания за фермерите в Съюза от 300 000 евро годишно. Освен това ще има прогресивно процентно намаление на сумите от 150 000 до 300 000 евро. С 20 % ще бъдат намалявани сумите на плащанията между 150 000 и 200 000 евро, с 40 % от 200 000 до 250 000 евро, със 70 % от 250 000 до 300 000 евро.
Идеята на това е, че големите фермери се приспособяват по-лесно към пазарните изисквания и могат да се възползват от икономиите заради мащаба си, за да адаптират своята дейност. От дължимите директни плащания на фермерите ще се изваждат платените и декларирани заплати в предходната година, включително данъци и социални плащания, свързани със заетостта.
Три вида схеми за директни плащания предлага ЕК.
Първата е за млади земеделски стопани. По нея могат да се дават до 2 % от средствата от националния таван във всяка страна-членка. Тази помощ се отнася за стопани, които започват своята дейност и са под 40 години. Тези средства могат да се изплащат максимум в период от пет години.
ЕК предлага да има екологично плащане, което е най-големият елемент от плащания – 30 % от средствата за директни плащания в съответната страна-членка. Това включва разнообразяване на земеделските култури, тоест трябва да има минимум три земеделски култури, от които едната може да заема максимум 70 % от площта или минимум 5 %. Предвижда се да има плащане за постоянно затревени площи, които са във фермата, както и за райони, в които се обръща специално внимание на екологията. Става дума за 7 % от земята, за земи, поставени под угар, за тераси, за буферни ленти и т.н.
Третата схема е за основно плащане. Тя предвижда подобни права, каквито са известни и сега по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Фермерите ще трябва да кандидатстват до 15 май 2014 г. с обявяване на своята площ, която да бъде избираема. Трябва стопанинът да е получават плащания по СЕПП през 2011 г. предвижда се и национален резерв за покриване на специални случаи.
ЕК предлага и две доброволни схеми – за подкрепа в райони с природни ограничения, за които се предвиждат до 5 % от средствата за директни плащания. Има доброволна схема и за обвързано с производството подпомагане. Новото е, че широка гама от сектори са предвидени за подпомагане – почти всички. От 5 до 10 % от средствата за директни плащания, определени за държавата, могат да отидат за тази схема. В някои държави това може да е и над 10 % с утвърдена обосновка на ЕК.
Има и алтернативно подпомагане – схема за дребни земеделски стопани. Тя е много опростена като кандидатстване. Няма екологично плащане и кръстосано съответствие. Става дума за еднократно плащане, което ще бъде определено от държавата-членка при определени условия. Очакванията са, че около 30 % от производителите ще могат да бъдат покрити. Тя ще се въведе през 2014 г. до 10 % от средствата за директни плащания се предвиждат за тази схема.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg