EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Намалява държавният дефицит в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намалява държавният дефицит в ЕС

mail17:30 | 25.01.2024прегледи 566 коментарикоментари 0


Дефицитът на консолидирания държавен бюджет на страните от Европейския съюз, изразен като съотношение от брутния им вътрешен продукт (БВП), е възлизал на 2,8 процента – колкото е било и нивото му в еврозоната за същия период. Това представлява намаление на държавния дефицит спрямо предходното, второ тримесечие, когато съотношението бюджетен дефицит към БВП бе 3 на сто както в ЕС, така и в еврозоната. Това показват най-новите сезонно коригирани данни на Евростат.

Мерките за смекчаване на въздействието на високите цени на енергията са продължили да оказват влияние върху бюджетните баланси през третото тримесечие на 2023 г., посочват експертите.

В България през третото тримесечие на 2023 г. дефицитът на консолидирания държавен бюджет като дял от БВП на страната е бил 6,6 на сто, разкриват сезонно изгладените данни на Евростат. Сред страните от ЕС по-голям дефицит за съответния период е регистрирала само Словакия (-7 на сто).

През второто тримесечие на миналата година българският държавен бюджет е бил на дефицит от 4,4 на сто, а през първото – 3,7 на сто.

Държавните приходи на страните от еврозоната са възлизали на 46,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на валутната зона през третото тримесечие на 2023 г. За сравнение през второто тримесечие на миналата година държавните приходи бяха 46,1 на сто от БВП. Увеличението през третото тримесечие се е дължало на растеж на общите приходи (сезонно коригирани) на правителството в абсолютно изражение, както и на сравнително по-ниския номинален икономически ръст.

В абсолютно изражение сезонно коригираните общи държавни приходи в еврозоната са нараснали с около 23 милиарда евро в сравнение с второто тримесечие на 2023 г.

Общите държавни разходи в еврозоната са възлизали на 49,3 на сто от БВП, което е увеличение с 0,2 процентни пункта спрямо предходното тримесечие. Сезонно коригираните общи държавни разходи са се повишили с около 15 милиарда евро.

В ЕС общите правителствени приходи са били 46 на сто от БВП през третото тримесечие на 2023 г., което е увеличение в сравнение с 45,7 на сто през второто тримесечие. Общите приходи в ЕС са се увеличили с около 24 милиарда евро. Общите разходи са били 48,8 на сто от БВП на ЕС, докато през второто тримесечие бяха 48,7 на сто от БВП, което отговаря на около 16 милиарда евро повече в сравнение с предходното тримесечие.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158