EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Накъде поема Аржентина?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Накъде поема Аржентина?

mail13:35 | 20.12.2023прегледи 1500 коментарикоментари 0


В деня на инаугурацията си в президентския дворец "Каса Росада" на 10 декември президентът на Аржентина Хавиер Милей каза съвсем ясно: "Няма пари, ще са необходими шокови мерки". Няколко дни след това първия ход в тази партия направи икономическият министър Луис Капуто - песото, аржентинската валута, се обезцени двойно спрямо долара.

"Ще доведем официалния валутен курс до 800 песос за долар, така че производственият сектор да има адекватен стимул, за да увеличи продукцията", заяви бившият шеф на централната банка. 

Последва кратко обяснение: "Държавните разходи ще бъдат съкратени с оглед на това, че предходните правителства не успяха да контролират инфлацията. Атакуваха последствията, а не причините. Ние сме тук, за да разрешим корена на проблема", каза той. Капуто потвърди след това, че държавата повече няма да обявява търгове за обществени поръчки за инфраструктурни дейности, а при сключените, по които работата все още не е започнала, ще бъдат анулирани. "Инфраструктурните проекти в Аржентина ще се осъществяват от частния сектор, тъй като държавата няма нито пари, нито финансиране за осъществяването им", отбеляза той.

"Генезисът на проблемите ни винаги е бил бюджетен", каза Капуто, цитиран от АФП. Той изтъкна, че гласувайки с голямо мнозинство за Хавиер Милей, аржентинците за първи път са показали, че осъзнават липсата на пари.

Девалвацията, както и постепенното намаляване на дългогодишните субсидии за транспорт и енергетика, ще повлияе първоначално крайно отрицателно на покупателната способност на аржентинците, 40 на сто от които живеят под прага на бедността. 

Икономическият министър увери именно тях, че правителството ще поддържа социални програми за подпомагане на достъпа до заетост и "ще укрепи социалните политики за тези, които се нуждаят, без посредници", по примера на "картите за храна" (ваучери за покупка за най-нуждаещите се).

Милей каза в речта си при встъпването си в длъжност, че "ситуацията ще се влошава в краткосрочен план", преди икономиката, третата по големина в Латинска Америка, да пожъне плодовете на бюджетната строгост, овладявайки една хронична инфлация, която понастоящем достига 143 на годишна основа.

Капуто предупреди гражданите, че по отношение на инфлацията "идните месеци ще са по-лоши", обявявайки единствената мярка за социална подкрепа, която пакетът предвижда - увеличението със 100 на сто на универсалната детска надбавка и с 50 на сто на картата за храна.

Международен валутен фонд

МВФ приветства обявените от Капуто мерки, отбелязва италианското издание "Соле24оре". "Тези смели първоначални действия целят да подобрят значително държавните финанси по начин, който ще предпази най-уязвимите прослойки на обществото и ще укрепи режима на обменния курс", заяви говорителката на МВФ Джули Козак. Според нея решителното прилагане на мерките ще допринесе за стабилизиране на икономиката и ще постави основите за един по-устойчив растеж, ръководен от частния сектор 

Китай 

Идеята на Милей да "не поддържа връзки с комунистическите страни" се изпари толкова бързо, колкото и други негови предизборни обещания, пише "Паис". Причината за това е нуждата от долари.

Президентът изчака само 24 часа, за да се опита да възобнови отношенията с Китай, един от основните кредитори на Аржентина през последните години. В началото на тази седмица Милей е приел в "Каса Росада" делегация на азиатския гигант и е направил всичко възможно да изглади различията, а ден след това е изпратил писмо на китайския президент Си Цзинпин за подновяване на суап в юани, равняващ се на 5 милиарда долара. 

Аржентина има спешна нужда от чуждестранна валута, за да се справи с предстоящите погасявания на дълга от 44 милиарда долара, договорен с МВФ през 2018 г. при президента Маурисио Макри. С оглед на това, че валутните резерви на централната банка са в червена територия валутният суап с Китай бе от ключово значение тази година за спазването на графика за плащанията, предоговорен с МВФ през 2021 г.

Аржентинската централна банка

Аржентинската централна банка също не бе закрита, както Милей обеща на избирателите. И не само това. В ключов момент, който премодулира аржентинската парична политика, централната банка обяви, че оставя без промяна лихвата на равнище от 133 на сто и ще наложи "пълзящ фиксиран курс", който постепенно да отслабва песото с 2 на сто всеки месец след планираната рязка девалвация. Освен това ще бъдат предложени финансови инструменти, за да могат вносителите да анулират търговските си дългове, пише аржентинското издание "Насион".

"Това не е програма за стабилизиране, а подготвителен етап, за да се коригират относителните цени и да се премахнат изкривяванията", каза президентът на Аржентинската централна банка Сантяго Баусили.

/източник: БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg