EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Накъде за Коледа и Нова година ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Накъде за Коледа и Нова година ?

mail17:40 | 12.11.2012прегледи 1796 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
И тази година българите масово са избрали да празнуват коледните и новогодишните празници в чужбина, и то за поне три-четири дни. Най-предпочитани са дестинациите Турция и Гърция, които са и най-изгодни – между 400 и 500 лв. Други страни, към които има интерес, са Австрия и някои по-екзотични като Малдивите и дори Йордания. От българските курорти интерес има към Банско, Пампорово и Троянския балкан като и за тях няма оферта за под 200 лв. Това коментира за ЕconomyNews.bg Жулиета Кленовска, управител в туристическа агенция. От ранни записвания туристите могат да се възползват до 25 ноември, а за някои страни и до 10 декември.

Г-жо Кленовска на къде са се ориентирали българите за Нова година ?
Повечето българи са се ориентирали към чужбина. За България интерес има към големите зимни курорти – Банско, Пампорово и Троянския балкан. За тях вече има запитвания и записвания. За чужбина най-вече интересът е към за Гърция и Турция. Особено атрактивни са пакетните предложения за Нова година, в които е включен транспорт, застраховка и хотелско настаняване. За Румъния има запитвания, но са малко. В Сърбия например ваканцията е по-скъпа отколкото в Гърция с около 70-80 лв., като там има само включена закуска и празничната вечеря. Вероятно това е причината за там да нямаме записвания. За Виена имаме програма и запитвания, като там се включват три нощувки за цена между 300 и 420 лв. с включена закуска, новогодишна вечеря и се пътува с автобус.
Каква е най-предпочитаната екскурзии като продължителност и като цена?
По-често за три или за четири нощувки се търсят екскурзии. За по една и две почти нямаме записвания. Цената зависи от много неща – от категорията на хотела, транспортът и т.н. В Гърция екскурзията за човек възлиза на 300-500 лв. като става въпрос за хотел 3 или 4 звезди и включена Новогодишна вечеря.
За Турция са същите цени са с около 50 лв. по-високи. Ако искат в Анталия например заплащането ще е в евро, а не в лева, автобусните програми също ще се малко по-скъпи. Имаме запитване за Париж, но все още малко - 3 нощувки там излизат около 700 лв., но зависи от категорията хотел, тъй като там няма по-евтина нощувка от 50-70 евро. В централната част на града са над 100 евро нощувките.
А в България колко струва коледната почивка?
За България досега от записванията, които сме направили, под 200 лв. няма предложения, защото нашите клиенти искат повече от 2 нощувки. По принцип в чужбина излиза по-евтино. Но ако се сложи собствен транспорт в България се спестява, а по-често нашите клиенти предпочитат със собствен транспорт да пътуват до хотелите.
Има ли запитване за някои по-екзотични, непознати дестинации ?
Има, но те са по-строго индивидуални, предимно самолетни. От два, до пет човека примерно. Имаме записване за Малдивите, за Йордания, за Мароко. На по-екзотични места хората предпочитат да ходят през активния сезон, отколкото за новогодишните празници. Като цяло се предпочитат сега по-близките дестинации.
В сравнение с миналата година ръст или намаление отчитате в записванията?

Няма намаление. Дори мисля, че са се увеличили в сравнение с миналата година пътуванията. Тогава сякаш се бяха уплашили от кризата хората и не даваха пари за почивка. Сега дори не искат да оставят капаро, държат да платят цялата екскурзия.
Появяват ли се някакви нови форми на пазаруване ?
Новата форма е тази по интернет, ние даже предпочитаме така. Запитванията се увеличават там. Клиентите си определят конкретни желания, описват ги в електронен вид и след това ние им връщаме отговори, даже договорите им пращаме по електронен път, те ги преподписват. Пакетните услуги обаче са най-търсени, а и клиенти вече са с малко по-завишени търсения.
Усeщете ли конкуренцията на сайтовете за колективно пазаруване и какво мислите за офертите за екскурзии, които се предлагат там?
Не усещаме конкуренция. Нашата фирми са има индивидуални договори, които сме си направили на българския и чуждия пазар. Самата аз се бях запалила по сайтовете за колективно пазаруване, но в последствие се отказахме, защото нивото на тези сайтове не ми се стори достатъчно високо. Но за всяка услуга и продукт си има клиент. Ниe сметнахме, че нашите клиенти няма да са доволни от тази услуга.
Как могат да се предпазят хората от измами ?
Няма как. Няма гаранция. Трябва предварително да проверяват офертата каква е, работеща ли е фирмата, която я предлага и да отидат на място да я видят. Хората обаче когато са доволни обикновено си пътуват с една и съща фирма и това е най-добрата гаранция.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg