EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Найденов съветва за козунаците и яйцата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Найденов съветва за козунаците и яйцата

mail14:20 | 04.04.2011прегледи 802 коментарикоментари 0


Приоритетно ще се следят цените на агнешкото месо, яйцата и козунаците, каза пред журналисти днес земеделският министър Мирослав Найденов. Мярката е провокирана от поскъпване по празниците на традиционните продукти, които се консумират. Комисията за защита на конкуренцията вече следи цялата верига зърно-брашно-хляб и междуведомствена работна група за следене на цените на основните храни ще получи информация за резултатите на предстоящото второ събиране тази седмица, съобщи още земеделският министър. По думите му хубавото е, че производителите и търговците вече ще знаят, че някой ги наблюдава и всички новини от комисията ще стават достояние на обществото. Според Найденов има въпроси, на които определени браншове ще трябва да отговорят.
Земеделският министър смята, че цените трябва да се стабилизират и да тръгнат надолу. Сред аргументите му са влизането в сезона на пресните зеленчуци и новата реколта, както и конкуренцията на европейския пазар. Когато има движение на цените на храните нагоре, е важно да не се допуска спекула. Когато цените падат на международните пазар обаче, е важно това да се случва бързо и у нас, подчерта Найденов. На въпрос отново ли българите ще ядат вносно агнешко месо по Великден той отговори така: "Знаете ли кога ще ядем вносно - тогава, когато вносното може да бъде внесено на по-ниски цени от българското. Тук е вече анонсът към българските производители - да не са принципа "ден година храни" и цените да бъдат реални". Наличието на шап би трябвало дори да понижава цените и не бива никой да спекулира с този проблем, каза в отговор на въпрос Найденов.
Цените ще се формират и според потребителските възможности и търсенето, посочи още той. Разфасованото агнешко и по-скъпо и затова министърът препоръча на хората да се "кооперират" и да си купят цяло агне, което след това да си разделят. По думите му българското агнешко е най- качествено и за предпочитане. Износът на агнешко за Гърция е според предварителното договориране и не е над обичайното, каза още Мирослав Найденов. Освен това заради икономическата криза в южната ни съседка, търсеното там ще бъде намалено, смята той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163