EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Най-успешните IT компании у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-успешните IT компании у нас

mail12:10 | 12.06.2019прегледи 1595 коментарикоментари 0


Vivacom оглави секторната класация „Телекомуникации“ с отчетените за миналата година постъпления в размер на 948 милиона лева, а Datecs е компанията с най-високи брутни приходи за 2018 г. от почти 234 милиона лева в сектор „Информационни и комуникационни технологии“ на 22-то издание на класацията „Топ 100 на технологичните компании в България“.

Както и в предходните издания, през 2019 година класацията се проведе въз основа на обективни финансови критерии - печалбата и брутните приходи от дейността за 2018 г. на български и международни компании от телекомуникационния, ИТ и аутсорсинг секторите, опериращи на родния пазар.

В проекта “Топ 100 на технологичните компании в България” през 2019 г. участваха 104 компании и пет телекома.

Наградите в най-големите 5 категории на ИТ сектора

С общи приходи от продажби на хардуерни решения, предимно собствени разработки, в размер на 212 милиона лева за 2018 г., победител в сектор „Хардуер” е фирма Datecs, чиито продукти са познати в над 100 държави. Над 92% от продукцията на компанията се изнася в чужбина, като САЩ е основен пазар, включително за фискални устройства, платежни терминали, мобилни и етикетни принтери.

Победител в сектор „Софтуер” за 2018 г. е VMware България. Изследователският им развоен център на световния софтуерен разработчик на виртуализиращи технологии генерира над 108 милиона лева от дейността си в България през изминалата година, или с 22% повече от 2017 г. Офисът в България е един от най-големите и стратегически центрове за разработки, иновации и клиентски услуги на VMware в световен мащаб, с фокус върху облачни среди, софтуерно дефиниран център за данни и автоматизация

Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center оглави отново сектора „Аутсорсинг на ИТ услуги” с брутни приходи за 2018 г. в размер на 76 милиона лева.

Победител в категорията на системните интегратори за поредна година е доставчикът на специализирани решения и услуги в ИТ сектора Telelink с общи приходи над 74 милиона лева. През 2018 година Телелинк успява да постигне ръст във всяка една от основните бизнес направления в които работи. Най-голям е растежът в услугите с добавена стойност, които компанията предлага.

Компанията Solytron Bulgaria получи приза в сектор „Дистрибуция" с общи приходи от тази дейност в размер на 217 милиона лева. Успехът на компанията се дължи както на органичен ръст от предлаганите марки, така и на включването на желани от потребителите нови производители.

Четирите специални награди

Отличието за най-висока рентабилност през 2018 година тази година отиде при новия участник Progress Software. Дружеството се открои с коефициент на рентабилност от почти 70 на сто, което е невероятно постижение за компания с толкова голям бизнес у нас. Progress Software e вторият по големина софтуерен разработчик у нас след Vmware България.

Освен награда за дистрибуция, Solytron Bulgaria получи и приза за най-ефективна компания за 2018 година. Средният приход на един служител на дистрибутора е над 1,8 милиона лева.

Призовете за най-динамично развитие през последните 3 години и за най- голям ръст на приходите през изминалата 2018 година отидоха при S.S.A.R.M. Компанията, основана през 2011 г., успява през последните 3 години да увеличи значително приходите си, основно в областта на решенията за сигурност и защита на данните в големи държавни и частни организации, разчитайки на опита на екипа и партньорите си, както и на широка мрежа от доверени и сертифицирани консултанти, инженери и проектни мениджъри.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083