EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-търсените жилища на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-търсените жилища на пазара

mail18:15 | 25.10.2023прегледи 583 коментарикоментари 0


По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилища през второто тримесечие на 2023 г. са 5198, с над 27% повече от същото тримесечие на миналата година. Най-голям е броят на новите сгради и жилища в София, следвана от Пловдив, Бургас и Варна.

Сред пуснатите в експлоатация нови обекти най-висок е делът на жилищата с три стаи (32.9%), следван тези с две стаи (32.0%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 4.2%.

Двустайните апартаменти - най-търсени

Националната статистика отразява и характеристиките на търсенето, които брокерите отчитат. До момента през 2023 г. двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени за покупка.

Превес имат двустайните жилища, но все по-бързо нараства и броят на покупките на апартаментите с три стаи, тъй като хората се ориентират към по-голям семеен дом и разчитат на все още изгодното банково финансиране. Това споделя Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите и съвсем естествено търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите Банишора и Малинова долина, където кипи сериозна строителна дейност. А цените в тези райони все още остават сравнително по-ниски, когато ги съпоставяме с други атрактивни и утвърдени зони на столичния град. С урбанизацията и развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите Овча купел и Карпузица (Княжево). Районите на Младост остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в офис центровете по Цариградско шосе и в Бизнес Парк София.

Пандемията активира и нови ниши в жилищното пространство. Увеличава се делът на купувачите, които търсят по-големи апартаменти, жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, партерни апартаменти с тераса-двор или апартаменти с големи тераси, сочат данните на компанията.


Новото строителство се купува още "на зелено"

В годините след пандемията наблюдавахме сериозна активност в строителния сектор. 2021 г. беше отчетена като рекордна по отношение на новоиздадени разрешения за строеж в столицата. Нулевите банкови лихви и евтиният достъп до кредитиране - и за инвеститори, и за купувачи, както и несигурността на финансовите пазари, отключиха апетита към инвестиционната перспектива пред недвижимите имоти.

Това създаде нова тенденция на пазара, която две години по-късно продължава да е устойчива. Интересните и качествени проекти се купуват в много по-ранен етап на строителство и при завършване на сградата на пазара обикновено остават едва най-големите или неатрактивни жилища. А разлика в цената можем да търсим по-скоро във времето - с това как расте тя от момента на закупуване на дадено жилище до момента на неговото завършване.

Ръстовете от 20-30%, на които бяхме свидетели, дадоха добра възможност за бърза инвестиция и препродажба, но тези движения се забавят през тази година.

Колко струва имотът ми?

В помощ на участниците на пазара на недвижими имоти компанията създаде онлайн калкулатор, с който за секунди получавате експресна оценка за пазарната цена на дадено жилище.

"Имотният калкулатор не е оферта за покупка на имота, но дава отличен ориентир за тенденциите на пазара. В удобната форма на калкулатора е необходимо да попълните основни характеристики като населено място и квартал, вид строителство и година на сградата, квадратура и пр. Нашата система веднага изпраща на Вашия мейл обратна информация за ориентировъчната цена, която можете да търсите за имота. А в директна консултация с експертите на компанията можем да прецизираме офертната цена към пазара и да получите професионална помощ за успешна продажба.,коментират от компанията.
 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg