EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Най-старите бижута в света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-старите бижута в света

mail18:01 | 31.10.2018прегледи 1286 коментарикоментари 0


Според различни източници на ЮНЕСКО, голяма част от Варненското златно съкровище попада сред най-старите бижута в света.

Ето и класацията на 7-те най-стари бижута, известни на ЮНЕСКО, подредени по години на произход:

1. Неандерталски бижута от Хърватия. Ноктите на орли от пещера в Хърватия помогнаха на учените да разберат, че неандерталците започват да оценяват бижутата и се научават как да ги изработят преди 130 000 години, много преди нашите предци кроманьонците (първите анатомично модерни хора от европейския късен палеолит) да овладеят това изкуство.

Археолозите са изучавали артефакти от пещерата Хушняково недалеч от град Крапина в Северна Хърватия, в близост до която преди повече от век са открити останките на неандерталците и много оръдия на труда, които са използвали.

Заедно с копия, обработени камъни и други инструменти, както твърдят учени, неандерталците са оставили и няколко крачета от орел с бяла опашка, агресивна птица, която е доста рядка в хърватските планини. Съдейки по възрастта на тези кости - около 130 000 години - те са най-древният модел на "бижута", направен от неандерталците и един от най-древните орнаменти за човечеството.

2. Висулка от миди от раковините Насариус. Тринадесет такива бижута бяха открити от международен екип от археолози през лятото на 2007 г. в една от пещерите на Мароко. Археолози определиха възрастна ми на 82 000 години. Върху мидите са останали следи от червена боя. Украшенията, според археолози, свидетелстват за образно и абстрактно мислене и начало на самоидентификацията на древните хора. Поради това откритите мъниста са важен еволюционен признак, позволяващ да се говори за началото на формирането на съвременния човек. Артефактите се съхраняват в Оксфордския университет.

3. Огърлица от изрязани черупки от яйца на щраус. Намерени са в пещерата Enkapune Ya Muto или Пещерата на здрача и са археологически паметник от преди 40 000 години. Мънистата са в списъка на най-старите образци на бижута на ЮНЕСКО.

4. Гривна от Денисовата пещера в Алтай. През 2008 г. международен екип от археолози откри малък костен фрагмент от гривна в източната галерия на пещера. Отначало не е било ясно от каква част е находката, но археолозите я кръщават „гривна от бъдещето". След много опити, британски археолози определят точната възраст на каменната гривна - най-малко 40 00 години.

5. Варненското златно съкровище. Открито е през през 1972 г. от 22-годишен багерист по време на изкопни работи в района на Варненското езеро. При последващия анализ се установява, че всички предмети са от чисто 24-каратово злато, а мястото, на което са открити находките, е било халколитно гробище, датиращо от около 5000 - 4400 година преди Христа. Намерени са 294 гроба, повече от 3 хиляди златни предмети с обща маса от над 6 кг, разнообразие от медни предмети, повече от 600 позлатени керамични останки и други остриета и бижута. Ценното откритие е било наречено Съкровището на варненския халколитен некропол, а цивилизацията, на която е принадлежало то е наречена „Култура Варна". Ценната находка представлява най-голямото количество на обработено злато в целия свят, датиращо отпреди 5 000 години преди Христа.

6. Египетско украшение от стъкло. Древният център на цивилизации е известен и с украшенията и декорациите си, като например маската на Тутанкамон или бюста на Нефертити. Откритието на археолозите е направено при разкопките на трите пирамиди в Гиза, долината на река Нил. Бижуто е на близо 5000 години.

7. Бижута от Месопотамия. В далечна и древна Месопотамия жените, мъжете и дори децата са носели бижута. Всеки член на обществото, въпреки принадлежността си към определена класа и раса, винаги са носели някаква форма на декоративен предмет или амулет. За разлика от някои други древни цивилизации, бижутата в Месопотамия не са били само за владетелите и техните семейства, а бижутата от далечни времена включват обработката на много различни материали, като злато, мед, сребро и голямо разнообразие от скъпоценни камъни. Най-символичните и почитани огърлици са многоканални бижута с камъни като аметист, нефрит и лазурит (лапис лазули) - един от най-ценните материали, по-ценен от златото.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg