EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-после UBS призна за машинации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-после UBS призна за машинации

mail12:45 | 20.12.2012прегледи 465 коментарикоментари 0


Ръководството на швейцарската банка UBS призна, че нейни сътрудници са манипулирали междубанковата лихва - London Interbank Offered Rate в периода 2005-2010 година и даже са давали подкупи на брокерите, предаде ИТАР-ТАСС.
UBS обяви, че като компенсация ще плати глоба от 1,4 милиарда швейцарски франка (1,53 милиарда долара) на американските, британските и швейцарските власти. Общата сума от 1,4 милиарда швейцарски франка включва 160 милиона британски лири, които ще бъдат платени на британските власти и 1,2 милиарда долара, които банката ще плати на американското министерство на правосъдието. 59 милиона франка ще получи швейцарският орган за контрол на пазарите, наредил конфискуването на неправомерно придобити печалби.

"Репутацията на банката е по-важна от печалбата, възнамеряваме в бъдеще да гледаме по-отговорно нашите ангажименти", изтъкна главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти. Според някои публикации в медиите в резултат на разследването около 40 сътрудници на банката са подали или предстои да подадат оставка. Либор се определя всекидневно чрез допитване до сътрудниците на най-големите банки от лондонското Сити и се използва в цял свят като ориентир за определянето на лихвите по финансовите продукти - ипотечни кредити, корпоративни облигации, стокови фючърси.
UBS посочи, че очаква загуба за четвъртото тримесечие заради провизиите за уреждане на правни спорове. Глобата е три пъти по-висока от тази, която се съгласи да плати британската банка Barclays през юни за манипулиране на Либор. Това е и втората по размер глоба, налагана на банка – повече от нея се е съгласила да плати само британската HSBC - рекордните 1,92 милиарда долара - за да прекрати разследване в Съединените щати за пране на мръсни пари на наркокартели, отбелязва Ройтерс. Глобата от 1,5 милиарда долара от Ю Би Ес както изглежда ще попадне в държавните хазни на Съединените щати и Великобритания, предоставяйки достатъчно средства за изграждане на около 60 средно големи американски училища или здравни грижи за около 60 000 средностатистически американски семейства, изтъква агенцията.
 


Тагове: UBS, машинации
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg