EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-малко $2 млн. годишно от "Мелроуз Рисорсиз" ООД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-малко $2 млн. годишно от "Мелроуз Рисорсиз" ООД

mail16:01 | 04.08.2010прегледи 2719 коментарикоментари 0


Правителството предостави на "Мелроуз Рисорсиз" ООД 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна", съобщи пресслужбата на кабинета. Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ от площта, предоставено през декември 2007 г.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза в Министерския съвет, че договорът с компанията предстои да бъде подписан. В него има граници на добива, които могат да варират, уточни министърът. От компанията са заявили, че ако има положително правителствено решение по концесията, "Мелроуз" могат да започнат добив до 3-4 месеца. Концесионното възнаграждение ще бъде най-малко 2 млн. долара годишно, каза Трайчо Трайков.
Находището е разположено в континенталния шелф на Черно море и е с площ 4,36 кв. км. Запасите в него са 773 млн. куб. м, като добивът може да започне пет седмици след предоставяне на концесията.
Структурата се намира близо до платформа "Галата" и прилежащите газопреработвателни съоръжени в района на Варна, построени от "Мелроуз". Находището не е голямо, но е третото с търговски запаси, открито от компанията. Трите заедно имат предполагаем резерв от над 3 млрд. куб. м природен газ.
Очакванията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са, че след като бъдат свързани със съществуващата инфраструктура, тези находища ще могат да осигурят до 20 процента от потреблението на страната за следващите шест години.
Тъй като цената на това собствено гориво ще е значително по-ниска и от микса у нас, и от вносния руски газ, се предполага, че то ще доведе до общо понижаване на цената на ползваното от страната ни синьо гориво.
Днес беше дадено и ново разрешение за търсене и проучване на залежи от суров нефт и природен газ. Разрешението е за пет години и негов титуляр е "Проучване и добив на нефт и газ" АД.
Дружеството ще разработва Блок 1-17 Овча могила, който е разположен в областите Плевен и Велико Търново на площ от 260 кв. км. Работната му програма е за близо 3 млн. евро.
Едногодишно разрешение за проучване на строителни материали получи "Дионисиос дестилърс" ЕООД. Дружеството ще изследва наличието на запаси от суровината в площта "Борово" в община Гоце Делчев. Нейната площ е 0,4 кв. км. Очакваните инвестиции са за 17 000 лв. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договора е 2000 лв.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg