EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Най-лош въздух в кв. "Бояна", Видин, Монтана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-лош въздух в кв. "Бояна", Видин, Монтана

mail06:40 | 23.11.2017прегледи 9818 коментарикоментари 0


До 2 пъти превишаване на нормите на фини прахови частици в атмосферния въздух е отчетено в кв. „Бояна“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с резултатите от сравнително измерване на качеството на атмосферния въздух в София, което е извършено с мобилни станции на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) в периода 13-20 ноември в четири столични района с различни видове отопление и различен автомобилен трафик.

„Избрахме четири специфични места в София, където да бъдат направени извънредни замервания на чистотата на атмосферния въздух, в това число и на фините прахови частици, които са основният проблем. Два от тези района са с отопление на ТЕЦ, един е с отопление на твърдо гориво – кв. „Бояна“, и един е типичен транспортен квартал – на бул. „Стамболийски“ срещу "Булбанк". Изследванията, които направихме, сочат, че в три от районите нямаше превишаване на нормите, а в кв. „Бояна“ на 17 ноември имаше повишение до 2 пъти на фините прахови частици. То е засечено в края на работния ден – между 17.00 – 23.00 часа. Това е още едно доказателство, което показва, че основният замърсител е битовото отопление с твърдо гориво“, каза още той.

По думите му през 2014 г. в София само в една станция са били измерени по-ниски емисии от нормата, докато през 2016 г. почти всички станции са били под нормата за средни годишни емисии на фини прахови частици. „Ако погледнем броя на дневните превишения, също се вижда много ясно понижаване на замърсяването на въздуха в София, като това не означава, че са постигнати нормите – две станции се приближават, другите три все още имат превишения, но очевидно се вижда, че нивото е много по-ниско от това, което е било през 2014 г.“, обясни министър Димов.

Той уточни, че вече е провел разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова. „Ние сме абсолютно категорични, че нерегламентирани горива от типа на гуми, дрехи втора употреба и пр., които граждани си позволяват да горят, са недопустими и при всички положения трябва да бъдат взети много категорични мерки. Не може отделен човек да тероризира цял квартал и се разбрахме, че ще търсим много сурови решения за предотвратяване на този процес, като ще разчитаме и на активността и на гражданите“, каза още той.

Най-сериозно превишаване на нормата за фини прахови частици на атмосферния въздух са отчетени във Видин, Монтана и Горна Оряховица. „За последните две години с най-нисък резултат са Видин, Монтана и Горна Оряховица, където са отчетени най-сериозни превишения на нормата за фини прахови частици на атмосферния въздух. Но провеждаме много активна дейност, за да намерим конкретни мерки, които да доведат до решаване на проблема“, отбеляза още министър Димов.

В Брюксел се е провела експертна работна среща между експерти на Министерството на околната среда и водите и експерти на министерствата на енергетиката, на икономиката, както и с представители на Столична община и на още няколко общини. „В петък започва голяма национална конференция, също посветена на въздуха. А през февруари 2018 г. ще има и международна конференция, която се организира от Председателството на Съвета на ЕС на България и Европейската комисия, за въздуха. Другата седмица на 28 ноември пък ще имам среща на политическо ниво с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и ще водя заместник-министрите, чиито експерти днес са в Брюксел. Така че всичко това са активности, търсещи решения, които да доведат да решаването на проблема с чистотата на въздуха. Разбира се, няма как да очакваме това да се случи за една нощ. Това е процес, който трябва да продължи“, обясни министър Димов.

Източник:агенция Фокус, снимка: pixabay.com

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1958