EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-елитният български кон – над 4 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-елитният български кон – над 4 млн.евро

mail09:10 | 04.04.2011прегледи 2144 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Легендарният кон Раце Пуц, който се смята за най-елитния и най-скъп у нас, бе представен в мини конната база в Международен панаир Пловдив. Той притежава награди от престижни европейски и световни първенства. Още в началото на неговата състезателна кариера бе оценен на 1 милион евро, но сега цената на чистокръвния хановерски жребец, притежание на бизнесмена Тодор Гергов, е 4-5 пъти по-висока, според преценката на експерти, съобщава управата на панаира. На мини конната база посетителите на пролетните изложения можаха да пояздят два коня – Памела и Ервин, и понито Елза, които са собственост на Георги Гергов. Ездата е една от атракциите на изложбата „Природа, Лов, Риболов“, която най-много привлича децата.
Надбягванията с коне са един от съхранените през вековете обичаи по българските земи, още от времето на траките, а след това на прабългарите и създаването на Първата българска държава, коментира в свои анализ Economynews.bg Вячеслав Попов, магистър по икономика. Затова си заслужава да се създадат нови икономически стимули за развитието на коневъдството и конно-спортните състезания. За читателите ще бъде интересно да научат, че понастоящем в страната нараства икономическия интерес към развитието на чистопородното коневъдство.
Националната асоциация по коневъдство обединява общо 15 асоциации, чиято дейност е насочена към генетичното съхраняване на редица чистокръвни породи коне, съхраняващи идентичността на българското коневъдство - Плевенската и Дунавската порода коне, Българския тежковозен и Българския спортен кон, Източно българския кон и др. В различни населени места в страната са изградени над 80 конни клуба, които членуват в Българска федерация конен спорт. Ежегодно в страната се провеждат над 40 национални и международни конно-спортни състезания.
Икономическите очаквания са, че залаганията в надбягвания с коне, които ще могат да се осъществяват в над 1800 пункта на Българския спортен тотализатор ще донесат както приходи за развитието на спорта и осъвременяване на спортната база на българските училища, така и печалби на участниците в залагания върху конно-спортни състезания.
В Народното събрание е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта. Предвижда се Държавната парично-предметна лотария да се влее в Българския спортен тотализатор. По този начин държавата ще може чрез „Българския спортен тотализатор” да организира провеждането на лотарийни, тото и лото игри, както и залагания върху спортни състезания. Тази промяна в законодателството ще се отрази по определен начин върху икономическите очаквания от страна на държавата, бизнеса, спортните среди, любителите на различни видове спорт....и разбира се върху нагласите за очаквания на печалби от страна на участниците в игрите на Българския спортен тотализатор. Затова не е далеч времето, в което може би ще имаме и първият български милионер от спечелен джакпот в игрите на „Българския спортен тотализатор” свързани със залагания върху резултати от конно-спортни състезания, завършва Вячеслав Попов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg