EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Най-добрият стартъп в ЦИЕ е словашка фирма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-добрият стартъп в ЦИЕ е словашка фирма

mail06:35 | 12.06.2019прегледи 553 коментарикоментари 0


Словашкият стартъп Danubia NanoTech спечели големия финал на най-големия конкурс за стартиращи компании от Централна и Източна Европа - PowerUp!, организиран от InnoEnergy. В надпреварата се включиха над 300 компании от 24 държави в Централна и Източна Европа. Компанията получи чек за 50 000 евро и възможност да се присъедини към престижния бизнес акселератор Highway® на InnoEnergy.

Спечелилият проект предлага решение за мониторинг на въздушната температура под формата на температурен сензор от графин. Този сензор е във формата на много тънък пласт, който може да се поставя върху всякакъв вид неметални повърхности. Тази технология е ценна за батериите за електрически превозни стредстава и за акумулаторите на мрежовите батерии, като допълнително удължава живота им.

Второто място и награда в размер на 10 000 евро беше присъдено на латвийските Atlant3D, които представиха 3D принтер за производство на микро и наночипове. Това уникално решение ще ускори прототипирането на микро- и наноустройства. Трето място и парична награда от 5 000 евро получи стартъпа  V-Chiller от Унгария. Те представиха революционно охлаждащо устройство, което може да охлажда консервирани напитки само за минута, благодарение на система за вакумно охлаждане с патентован екологичен охладител. Уредът работи с минимално количество енергия и има минимално негативно въздействие върху околната среда.

Големият финал на PowerUp се проведе в Краков,  14 стартиращи фирми от България, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Сърбия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Хърватска, Турция и Гърция взеха участие във финала.

България беше представяна от проекта Green charger, който осигурява лесен достъп до станции за зареждане на електрически автомобили.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg