EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-голямата сделка в ИТ сектора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-голямата сделка в ИТ сектора

mail18:15 | 20.07.2016прегледи 1110 коментарикоментари 0


Както се очакваше, японската SoftBank Group съгласува сделка за придобиване на британския разработчик на микропроцесори ARM Holdings за $32 млрд., съобщи за агенция „Ройтерс“ източник запознат със сделката, добавяйки, че постигнатата договореност може да бъде обявена още днес.

ARM - най-скъпата технологична компания на Лондонската борса, чиято централа се намира в Кеймбридж, проектира и произвежда микрочипове, които се използват в повечето смартфони на Samsung, Huawei и Apple. Компанията е създадено през 1990 година и има повече от 3000 служители.

SoftBank и ARM не са били открити за коментар пред агнцията.

Ако информацията за сделката се потвърди, тя може да стане най-голямата в историята на европейския технологичен сектор и рекорд за SoftBank, изпреварвайки придобиването от японската корпорация на контролния пакет акции в телекома Sprint за $22 млрд. през 2013 година.

Сделката ще се реализира само броени седмици, след като Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз, което доведе до рекордно падане на паунда, достигайки 31-годишно дъно, както и силния ръст на йената.

Въпреки предупрежденията на ARM Holdings за въздействие на Brexit върху персонала, акциите на компанията се повишиха почти с 17% след референдума, тъй като ИТ гигантът има диверсифициран портфейл, а неговите приходи са основно в долари.

Според публикация на „Файнъншъл таймс", цената на която са се договорили, е SoftBank да изкупи акциите на ARM по 17 паунда за всяка, а предложената цена е с 43% по-висока от текущата пазарна капитализация на компанията, която при затварянето на пазара в петък бе оценявана на 16.8 млрд. британски лири.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1018