EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Най-големият комплекс за геотермална енергия в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-големият комплекс за геотермална енергия в ЕС

mail11:45 | 17.01.2022прегледи 723 коментарикоментари 0


Най-големият комплекс за геотермална енергия в ЕС ще бъде изграден в Дания, съобщи операторът на проекта "Инарги" (Innargi), цитиран от ДПА.
Компанията, която е собственост на "А Пе Мьолер холдинг" (AP Moller Holding), е сключила 30-годишен договор за изграждане и управление на комплекса в Орхус, втория по големина град в Дания.

От "Инарги" обясняват, че геотермалната енергия, която те ще ползват, е "устойчива алтернатива на биомасата, въглищата и газа".
Геотермални комплекси с подобен мащаб могат да захранват милиони домакинство с чиста енергия, посочват от "А Пе Мьолер холдинг" в прессъобщение.

Вярваме, че страни като Дания, Германия и Полша разполагат с подходящите дадености, за да намалят значително зависимостта си от въглища, газ и вносна биомаса, заяви главният изпълнителен директор на "Инарги" Самир Абуд.

Комплексът в Орхус ще има капацитет да захрани с топла вода и отопление една пета от града и неговия регион и ще спести изхвърлянето в атмосферата на 165 000 тона въглероден диоксид годишно. Той трябва да бъда завършен през 2029 г. и да работи в продължение на поне 30 години.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg