EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Най-големите фирми за вятърна енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-големите фирми за вятърна енергия

mail09:35 | 27.04.2016прегледи 3396 коментарикоментари 0


Независимо дали на сушата или в морето, производството на вятърна енергия е във възход, съобщава германският икономически вестник Handelsblatt. Налице са субсидии за милиарди долари в индустрията за получаване на вятърна енергия. Основният въпрос е кой доминира на този пазар? Отговор дава класацията на немското издание, която ни запознава с най-големите фирми за вятърна енергия в света, както и техният пазарен дял. Следва и класацията.

На 15-то място е Donfang (Китай). Сред 15-те водещи вятърни енергийни компании в света 8 са от Китай. Това се дължи на на петгодишния държавен план на Китай, който включва опазване на околната среда, което допълнително да се ускори от високи субсидии за възобновяемата енергия. Пазарният дял на Donfang е 2.35%.

На 14-то място е XEMC (Китай). Бумът на възобновяемите енергийни източници в Далечния изток е от полза и за китайската компания XEMC. Електрическата компания закупи през 2009 година холандската енергийна компания Darwind, като по този начин си осигури ноу-хау за производството на вятърни турбини. Пазарният дял на XEMC е 2.43%.

На 13-то място е Nordex (Германия). С годишен оборот от 2,4 милиарда евро, 3300 служители и около 7000 инсталирани вятърни турбини в световен мащаб Nordex е четвъртият по големина немски производител на турбини. Пазарният дял на Nordex е 2.73%.

На 12-то място е Sewind (Китай). Компанията произвежда всяка година над 3000 вятърни турбини. Тя успешно се е специализирала за турбини, които са разположени в морето. Пазарният дял на Sewind е 3.10%.

На 11-то място е Senvion (Германия). Пазарният дял на Senvion е 3.36%.

На 10-то място е CSIC Haizhuang (Китай). В световен мащаб най-много вятърни турбини са били построени през 2015 година. Почти половината от новоинсталираната мощност - или около 63 гигавата се отчита за китайския пазар. Пазарният дял на CSIC Haizhuang е 3.41%.

На 9-то място е Mingyang (Китай). Компанията има пазарен дял от 3.50%.

На 8-мо място е Envision (Китай). Envision е водещ доставчик на офшорни-вятърни турбини в Китай. Компанията е една от най-бързо развиващите се в Далечния изток в областта на енергия от възобновяеми източници. Envision има пазарен дял от 3.51%.

На 7-мо място е United Power (Китай). Втората по големина китайска вятърно-енергийна компания е на 7-мо място в световното класиране. Пазарният дял на United Power е 4.93%.

На 6-то място е Enercon (Германия). Enercon е инсталирала повече от 22 000 вятърни турбини в света. Пазарният дял на United Power е 5.03%.

На 5-то място е Gamesa (Испания). С годишен оборот от 3,5 милиарда евро и инсталирани мощности от почти 35 гигавата в 40 страни по целия свят испанската компания заема 5-тото място. Испанците имат повече от 20 години опит в енергийния пазар на вятърна енергия, ето защо апетитът за собственост върху компанията расте. Пазарният дял на Gamesa е 5.43%.

На 4-то място е Siemens (Германия). Пазарният дял на Siemens при производството на вятърна енергия е 8.12%.

На 3-то място е General Electric (САЩ). Американците се възползват от силната си позиция на вътрешния пазар, както и от благоприятните данъчните кредити свързани с производството на вятърните турбини. Пазарният дял на General Electric е 9.63%.

На 2-ра позиция е Vestas (Дания). Vestas отдавна е безспорен лидер в индустрията. Годишният оборот на датската компания достига 8,4 милиарда евро, като за компанията работят и повече от 20 000 служители. Пазарният дял на Vestas е 11.94%.

На 1-во място е Goldwind (Китай). С увеличение на продажбите от 70% в рамките само на една година Goldwind „се катапултира" от трето на първо място сред най-големите фирми за вятърна енергия в света. Само през 2015 година китайската компания е инсталирала вятърни турбини с капацитет от почти 8 гигавата. Това съответства на пазарен дял от близо 13%, и има мощността на около 6 средни атомни електроцентрали. Пазарният дял на Goldwind е 12.64%./източник:Инфосток

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg