EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Най-богатото правителство на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-богатото правителство на САЩ

mail06:40 | 08.12.2016прегледи 2350 коментарикоментари 0


Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп събира най-богатото правителство в американската история, пише в. "Вашингтон пост".  Сред обявените от него кандидати за висши постове има няколко мултимилионери, наследник на огромно семейно богатство и двама милиардери от класацията на сп. "Форбс". Разпространяваните информации за съставянето на бъдещото правителство предполагат, че скоро Тръмп може да добави още свръхбогати хора в списъка с потенциални назначения.

Когато бившият президент Джордж Уокър Буш събра своето първо правителство през 2001 г., медиите го определиха като екип от милионери, а държавни контролни органи повдигнаха въпроса дали те имат представа от проблемите, с които се сблъскват повечето американци. Тези хора, взети заедно, имаха изчислено с отчитане на инфлацията нетно богатство от около 250 милиона долара - близо десет пъти по-малко от благосъстоянието само на избрания от Тръмп кандидат за министър на търговията.
Много от избраните от Тръмп кандидати за правителствени постове са родени богати, учили са в елитни учебни заведения и са натрупали още по-големи богатства като възрастни. Тяхното общо благосъстояние в много отношения е в контраст с популистките предизборни обещания на Тръмп. Бизнес връзките им, особено с Уолстрийт, предизвикват критики от демократите. Но избирането на тези кандидати също така подсилва заявяваната от Тръмп в кампанията позиция, че личности, които не са част от върхушката във Вашингтон, но знаят как да боравят със съществуващата "манипулирана" система и да я използват, най-добре могат да оправят тази система в служба на работническата класа, коментира "Вашингтон пост".
В предизборната кампания Тръмп говореше против Уолстрийт. В предизборен клип той критикуваше "една глобална структура, отговорна за икономическите решения, ограбили нашата работническа класа, лишили нашата страна от богатството й и сложила тези пари в джобовете на шепа големи корпорации". Видеото показваше нюйоркската фондова борса, милиардера Джордж Сорос и изпълнителния директор на инвестиционната банка "Голдман Сакс". Сега Тръмп избира бивш високопоставен служител на "Голдман Сакс" и човек, който е инвестирал заедно със Сорос, да ръководи икономическата политика при неговото президентство, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
 С избирането на Стивън Мнучин, работил в "Голдман Сакс", после станал управител на хедж фонд и холивудски финансист, за министър на финансите се оформя ново икономическо ръководство във Вашингтон.
 Мнучин ще се присъедини към инвеститора милиардер Уилбър Рос младши, избран за министър на търговията, и собственика на бейзболния отбор "Чикаго Къбс" Тод Рикетс, определен за заместник-министър на търговията. Всички те са свръхбогати, а начело на този екип е първият милиардер, избран за президент в американската история. Избирането на Мнучин и Рос е най-силният сигнал, че Тръмп планира да наблегне на политики, благосклонни към Уолстрийт, като намаляване на данъците и отслабване на регулацията.
 Този подход е приветстван от инвеститорите, но влиза в остър контраст с популистката кампания, която водеше Тръмп, и с подкрепата, получена от него от работническата класа в САЩ. Никой от избраните досега кандидати за правителствени постове, свързани с определянето на икономическата политика, няма особен опит в управлението, изтъква изданието.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101