EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Най-безопасните страни в света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-безопасните страни в света

mail16:31 | 04.02.2019прегледи 1069 коментарикоментари 0


Традиционната си класация на най-безопасните страни в света за 2019 година представи списанието Global Finance.

Подреждането се извършва по три основни критерия с оценки от едно до десет, сред които: вероятността от военен конфликт, нивото на заплаха за безопасността на гражданите, нивото на икономическо развитие и вероятността от природно бедствие.

Оценката е относително точна, според авторите на касацията, защото високото ниво на риск при един фактор ще има ограничен ефект върху цялостното класиране на страната, тъй като по другите два е с много по-добри показатели.

Много показателен е случаят с последните две държави в красацията. Например Филипините (128 място) е най-зле, защото и по трите критерия с високи показатели, докато Йемен (127), където се водят сражения е по-малко безопасна страна, тъй като по първите два критерия е по-зле от Филипините, но изпреварва азиатската страна, тъй като по третия, свързан с природните бедствия, рискът е много малък.

Страните в началото на класацията предлагат малко изненада. Те са предимно европейски държави с развити икономики и здравни системи. В действителност, 16 от 20-те най-безопасни страни се намират в Европа. Останалите четири места се запълват от страни извън Европа - Катар, Сингапур, Нова Зеландия и Канада. Икономическото развитие изглежда нискорисково от военен конфликт или домашна престъпност. По същество тези два фактора са по-контролирани от риска от природно бедствие, което често е функция на географското разположение на съответната страна.

Въпреки това съществуват няколко важни изключения за страни, които са икономически развити. САЩ (65) са почти точно в средата, далеч зад икономически развитите страни. Това е така, защото рискът от насилствени престъпления в САЩ е по-висок поради по-високия процент убийства, като по този начин се намалява личната оценка за безопасност и сигурност. САЩ също така имат малко по-висок риск от природни бедствия, поради географското си разположение. САЩ не е единствената сред икономически развитите страни с средни резултати - Япония заема 43-о място, до голяма степен поради високия си риск от природни бедствия.

България се нарежда на 42-ро място с общ коефициент от 9.27 пункта. Страната ни е четвърта на Балканите. Преди нас са Хърватия (22), Кипър (32) и Румъния (33). След нас обаче са: Босна и Херцеговина (56), Гърция (57), Сърбия (58), Македония (59), Албания (69), Турция (107).

В долния край на подреждането са страните, при които обикновено има комбинация от заплахи и по трите критерия. Тези страни често са слаборазвити икономически и се намират в райони с висок риск от природни бедствия. Държави като Гватемала, Ел Салвадор и Бангладеш често страдат от земетресения, а лошото икономическо развитие е свързано и с много малко лична безопасност и сигурност.

Кои са най-безопасните страни за 2019 година:

1. Исландия (6.16 пункта). В разположената в западната част на Северна Европа страна живеят 350 хиляди души (данни от 2018 година). Постоянното нарастване на населението през последните години се дължи на имигрантите, които по данни за 2017 г. съставляват 11% от общото население на страната.

Островът е отдалечен от останалата част на Европа - на 420 км от най-близките Фарьорски острови, на 860 км от Великобритания и на 970 км от най-близката точка на континенталното крайбрежие на Норвегия.

2. Швейцария (7.01 пункта). Една от най-развитите и най-богатите страни в света има и силно развита индустрия, и интензивно високопроизводително земеделие. Според западните икономисти, тя е сред десетте най-големи в света по конкурентоспособност на икономиката.

Швейцария има дълга традиция на политически и военен неутралитет, но участва активно в международното сътрудничество, затова и не случайно страната е избрана за седалище на много международни организации.

3. Финландия (7.04 пункта). Също една от водещите страни в света по БВП на глава от населението отчете през 2016 г. силен спад на престъпността. Според проучване на ОИСР, финландската образователна система е най-рентабилната сред индустриалните страни.

Финландия е член на ООН (от 1955 г.), Северния съвет (от 1956 г.), Европейския съюз (от 1995 г.) и Шенгенското споразумение (от 1996 г.).

4. Португалия (7.07 пункта). Най-западната държава в континентална Европа е индустриално-аграрна страна. Минималната заплата през 2018 г. е 676,67 евро, а средната е 1 144.61 евро.

5. Австрия (7.08 пункта). Разположената в Централна Европа държава е една от най-богатите в света и сред най-развитите в Европа. Член е на ООН и Европейския съюз. През 1955 г. обявява постоянен неутралитет и несъгласие с военните блокове.

6. Норвегия (7.27 пункта). Страната е най-големия производител на петрол и газ в Северна Европа. Хидроенергията покрива по-голямата част от енергийните нужди, което дава възможност за износ на по-голямата част от петрола.

Петролните фондове се използват за развитие на бъдещите поколения. На територията на страната има значителни минерални запаси, голям търговски флот. Ниска инфлация (3%) и безработица (3%) в сравнение с останалата част от Европа.

7. Катар (7.28 пункта). Близкоизточната държава (емиратство), според МВФ през последните няколко години е водеща в света по отношение на БВП на глава от населението с голям годишен ръст. Катар е третият по най-големи запаси на природен газ, шестият износител на природен газ и основен износител на петрол и петролни продукти. В края на миналата година обяви, че напуска петролния картел - Организацията на страните износителки на петрол, заради различия със Саудитска Арабия.

8. Сингапур (7.34 пункта). Градът-държава е разположен на острови в Югоизточна Азия и има силно развита пазарна икономика с ниско данъчно облагане. Определян е като източноазиатски тигър, заради бързия си икономически скок до нивото на развитите страни. В страната се развиват производствата на електроника, корабостроене, сектора на финансовите услуги. Един от най-големите производители на CD-устройства. Напоследък се увеличават изследвания и разработките в областта на биотехнологиите.

9. Дания (7.41 пункта). Най-южната от скандинавските страни граничи на югозапад с Швеция, на юг по вода с Норвегия и по суша с Германия. Дания е индустриално-аграрна страна с високо ниво на развитие. Външната политика на кралството се основава на четири стълба: ООН, НАТО, ЕС и сътрудничество със скандинавските страни. Дания е член на много международни организации, включително ОССЕ, ОИСР, Съвета на Европа, СТО, Северния съвет.

10. Нова Зеландия (7.42 пункта). Държавата в югозападната част на Тихия океан, в Полинезия, е разположена на два големи острова (северен и южен) и голям брой (приблизително 700) от съседни по-малки острови. Нова Зеландия е една от най-развитите страни в света, постоянно заема водеща позиция в световните класации по стандарт на живот и икономическо и социалното развитие.

Инфосток


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg