EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Назначени ...50 бежанци в Дойче пост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Назначени ...50 бежанци в Дойче пост

mail17:15 | 08.07.2016прегледи 971 коментарикоментари 0


Най-големите германски компании, чиито акции се търгуват на борсата, са назначили на постоянен трудов договор 54 бежанци, съобщава в. "Тагесшпигел". Сред новоназначените 50 са получили работа в германския пощенски оператор "Дойче пост". Бежанци са намерили работа и във софтуерния концерн SAP и във фармацевтичния гигант Мерк. Освен постоянните работни места на бежанците се предлагат 2700 стажантски позиции, от които според анкетата са заети едва 500. В това направление "Дойче пост" отново е лидер с 1000 стажантски позиции. Други концерни, предлагащи такава възможност, са  две големи автомобилостроителни компании и промишлен гигант. 

Какво образование имат бежанците?

Данните за образователното ниво и квалификацията на кандидатите за убежище в Германия сочат, че голяма част от очакванията, свързани с мигрантите, са били пресилено оптимистични. Повечето от тях не говорят немски, дипломите им от училище, ако изобщо са посещавали такова, не са сравними с германските, а 15% от сирийците и всеки втори афганистанец са неграмотни. Страни като Сирия, Ирак и Афганистан не разполагат с развита индустрия, а тъкмо индустриално и инженерно ориентираните професии в Германия - например в браншовете машиностроене, автомобилостроене и електротехника - създават най-съществения дял от БВП на страната. Съответно тъкмо в тези области има голям глад за работна ръка – само че квалифицирана. Ясно е, че голяма част от бежанците просто не отговарят на тези условия.

"Засега няма признаци, че голям брой бежанци биха успели да си намерят работа в някои помощни дейности, за които не се изисква особена квалификация, камо ли пък в професиите за висококвалифицирани кадри", казва пред Дойче Веле експертът на кьолнския Институт за германска икономика д-р Оливер Копел. Той пояснява, че за разлика от българите и румънците, работещи в Германия, бежанците имат огромни дефицити в образованието си. Според мащабно проучване, проведено от Института за германска икономика, едва 8,3% от сирийците и 6% от иракчаните са посещавали училище в продължение на 12 или повече години и имат завършено или поне започнато висше образование. Затова най-големи възможности за тях се очертават в сегментите на най-ниското заплащане – например като шофьори в транспорта, работници в логистиката или индустрията.

През октомври 2015 в Германия е имало близо 111 000 незаети работни места за неквалифицирани или преквалифицирани работници – места, които на практика биха могли да бъдат заети от всекиго. Дори и за тях обаче бежанците имат по-малък шанс спрямо кандидатите за работа от Източна Европа. Мигрантите, потърсили убежище в Германия, могат да заемат дадено работно място, само ако то не може да бъде заето от германец или друг жител на страна от ЕС. Има и друго: повечето бежанци са заинтересовани от това бързо да изкарват пари, за да подкрепят своите роднини, останали в родината. Ясно е, че тези, които ще успеят да си намерят работа на минималната часова надница от по 8,50 евро на час, няма да имат голяма мотивация да учат и да се квалифицират в продължение на години, за да получават пак същите пари в някои от занаятчийските професии, за които се изисква квалификация – например като пекари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053