EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Над 5 млн. е-рецепти са издадени за 6 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 5 млн. е-рецепти са издадени за 6 месеца

mail11:05 | 09.09.2021прегледи 702 коментарикоментари 0


Над 5 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС) за период от 6 месеца. Анулирани едва 116 електронни рецепти, а средно на ден се издават по около 50 000.

„Данните недвусмислено показват високата ефективност на системата и качеството на проектите, които „Информационно обслужване“ АД изпълнява“, каза изпълнителния директор на компанията Ивайло Филипов. По думите му модулът за издаване на електронни рецепти облекчава максимално гражданите и лекарите. Чрез него се допускат значително по-малко грешки при изписването на лекарства и при интерпретиране на ръкописа на лекарите. Той подпомага също така и здравните власти в борбата срещу COVID-19, като чрез издаването на е-рецепти се намалява струпването на пациенти пред кабинетите на личните лекари и аптеките. Подсистемата позволява създаване и съхранение на история на предписаното лечение и медикаментите, което е част от електронния здравен запис и електронното досие на пациента. Това подобрява контрола по отпускане на лекарствата, като те се следят в реално време.

Модулът „е-рецепта“ се използва ефективно от близо 2500 аптеки в цялата страна и над 3400 фармацевти. Общият брой на лекарите, които изписват рецепти по електронен път достигна 4598. Разчетите показват, че за по-малко от 6 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много електронни рецепти са издадени в София - над 880 000, следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Бургас.

Платформата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г., също отчита впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени близо 120 000 е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са около 3 000, като най-голяма активност се наблюдава в София, Бургас, Варна и Благоевград. Близо 100 000 пък са пациентите, които са получили електронен вариант на направлението.

От 1 юли 2021 г. „Информационно обслужване“ АД пусна в експлоатация и електронната рецептурна книжка, Тя замества изцяло хартиената рецептурна книжка на хронично болните пациенти. Така гражданите не се налага да купуват хартиена книжка, да чакат при лекаря за заверка и да я представят във всяка аптека за отпускане на необходимите им медикаменти. Тя се регистрира и попълва от общопрактикуващия лекар в системата и аптеките имат достъп до необходимата им информацията за лекарствата, които НЗОК отпуска на хронично болните пациенти. Системата съхранява и данни за направените от общопрактикуващия лекар корекции.

Освен електронната рецептурна книжка, „Информационно обслужване“ АД завърши редица успешни проекти в рамките на последната година. Компанията пусна в експлоатация българският валидатор на европейските цифрови сертификати. Само за последните 3 дни мобилното приложение COVID CHECK BG е изтеглено от Google Play Store над 21 000 пъти. То е достъпно за масово ползване, но основната му функция е да подпомогне оторизираните власти и заинтересовани лица, като съдържатели на ресторанти, кина, театри и спортни зали и др. за проверка на валидността на сертификатите, ако е необходимо.

COVID CHECK BG може единствено да сканира и валидира сертификатите. Съгласно европейските изисквания приложението не трябва да съхранява никакви лични данни. Така се гарантира, че гражданите са предпазени от злоупотреби.

За съхранение на цифровия сертификат, удостоверяващ ваксинация, преболедуване или отрицателно изследване „Информационно обслужване“ АД разработи възможност документите да се съхраняват в PDF формат, който е подходящ за печат или в PKPASS формат за съхранение в приложения тип „портфейл“ за мобилни устройства с операционни системи iOS или Android.

От 1 юни 2021 г. до сега, изградената от „Информационно обслужване“ платформа генерира над 1,805 млн. цифрови сертификати. От тях 1.172 млн. са сертификати за завършен ваксинационен цикъл, близо 27 500 са за преболедували коронавирусната инфекция и над 606 000 за отрицателен резултат.

В изключително кратки срокове бяха изградени и други ключови модули на НЗИС, сред които са: „Единна система за издаване на уникални национални референтни номера (НРН) за медицински документи“, „Единен регистър на пациентите“, електронното медицинско досие на пациента и др. Продължава  интеграцията с националните регистри на лекари, зъболекари, фармацевти и др. Създадени бяха над 70 национални номенклатури, обслужващи сферата на здравеопазването, сред които е единната номенклатура на лекарствените продукти, които имат разрешение да се предлагат на българския пазар.

„Информационно обслужване“ АД е готово с разработването на модула на е-прегледи, който ще предостави възможност за издаване на електронни амбулаторни листи. Компанията е в готовност също така за разширение на подсистемата на НЗИС за е-имунизации, който ще позволи да се регистрират ваксинациите по задължителните планови имунизации.

„Благодарение на „Информационно обслужване“ АД започна реалното изпълнение на електронното здравеопазване в България“, каза Ивайло Филипов. По думите му ключовите проекти, които изпълнява компанията, дават силен тласък на дигитализацията на процесите в сектора.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965