EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 300 хил. лв. глоби за незаконен превоз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 300 хил. лв. глоби за незаконен превоз

mail17:20 | 31.03.2011прегледи 1352 коментарикоментари 2


От 1 март, когато влязоха в сила промените в Закона за автомобилните превози, до сега инспекторите на Автомобилна администрация са заловили 63 автомобила, с които се извършват незаконни превози. Всички те са спрени от движение за 6 месеца, като са им отнети предните регистрационни табели и документите за регистрация. Едно от тези превозни средства дори е с испански номер. С него са извършвани незаконни превози на пътници, заяви транспортният министър Александър Цветков.
Най-голям е броят на заловените леки автомобили – 34. С тях са извършвани незаконни таксиметрови превози. 18 са товарните автомобили със свалени регистрационни табели. Причината за тяхното задържане е извършването на превози без лиценз. 11 са автобусите и микробусите осъществяващи междуселищни превози на пътници без лиценз.
През месец март временно са спрени от движение и 272 превозни средства, на които са свалени предните регистрационни табели до заплащане на наложената санкция и отстраняване на нарушението. Това са 265 чуждестранни автомобили и 7 извършващи превоз по автобусна линия под формата на случаен превоз по направление Перник – София.
Общата сума от събраните глоби за периода от 1 март 2011 г. до 30 март 2011 г. е 373 550 лв.
След влизането в сила на законовите промени Автомобилната администрация има възможност реално да спират от движение МПС, с което се извършва обществен превоз на пътници или товари, без да е лицензирано или регистрирано за извършване на съответния превоз (незаконен превоз). Спирането от движение става чрез сваляне на предната регистрационна табела, отнемане на документа за регистрация на превозното средство и отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство в зависимост от нарушението за 6 месеца при първо нарушение и 12 месеца при второ и определяне мястото за домуване на моторно превозно средство.
Разходите във връзка с домуването на превозното средство на определения платен охраняем паркинг са за сметка на водача, извършил превоза, като превозното средство се задържа до заплащането на тези разходи. Собственикът на моторното превозно средство може да отведе същото от паркинга, определен като място за домуване, след заплащане на наложената с влязло в сила наказателно постановление глоба и осигуряване на репатриращ автомобил.
До момента спирането от движение на МПС беше само до заплащане на глобата чрез отнемане на документите, но това не решаваше проблема, тъй като превозното средство можеше да продължава да се използва за незаконна дейност от друг водач.
Другата промяна в Закона за автомобилните превози, свързана с борбата със сивия сектор в автомобилните превози е временно спиране от движение на моторно превозно средство, с което се извършва превоз на пътници или товари, до заплащане на наложената глоба или отстраняване на нередността. Мярката се прилага чрез сваляне на предната регистрационна табела и отнемане на документа за регистрация на превозното средство. След заплащане на глобата или отстраняване на нередността превозното средство се освобождава.

Тази мярка се предприема когато:
-превозът се извършва без разрешително, което се изисква по силата на двустранни международни договори;
-при обществен превоз на пътници по автобусни линии под формата на случаен превоз;
-международен превоз на товари, когато превозното средство се управлява от водач, гражданин на държава, която не е членка на Европейския съюз, който не отговаря на изискванията;
-превоз на пътници или товари, когато нарушителят няма постоянен адрес на територията на Република България.

 


 


 
Коментари
 
lu4ezar xubenov - 31-03-2011 г. 21:00:10

iskam da znam,sled kato imam firma i izpolzvam kamiona si sa firmeni zeli,triabva li da vadia lizenz

aleksander - 25-08-2011 г. 14:33:16

БОЖИДАР БОЖИНКОВ И ГЕОРГИ БРЪНКОВ извършват незаконен превоз на пътници и багажи.те преминават през граница кулата по четири пъти на седмица без да имат нито фирми нито лицензи. доста често сменят превозните средства било то леки коли или микробуси.да не казваме че прекарват и незаконно цигари без бандерол . дано някой от компетентните органи си свърши работата и тези потенциални убийци,крадци и лъжци бъдат наказани по законен ред.благодаря.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg