EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 20 инвеститора купиха акции на руската ВТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 20 инвеститора купиха акции на руската ВТБ

mail14:40 | 14.02.2011прегледи 919 коментарикоментари 0


Повече от 20 инвеститори купиха днес акции на руската държавна външнотърговска банка ВТБ, като всеки от тях е похарчил над 100 милиона долара, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на агенция Дау Джоунс.
Според оценките най-малко 15 процента от предложения пакет акции са придобили руски инвеститори.
Русия продаде днес 10 процента от държавната външнотърговска банка ВТБ на руски и чуждестранни инвеститори за над 95 милиарда рубли (2,39 милиарда евро) като част от програмата за приватизации, обявена миналата година.
Търсенето е надвишило предлагането повече от два пъти, което е позволило да бъде продаден пакетът от акции на цена, отговаряща на пазарната, посочи управителят на банката Андрей Костин. Той допълни, че това е много голяма рядкост при продажба на голям обем акции, тъй като това оказва понижаваща тенденция върху цената.
При продажбата са били предпочетени големи световни инвеститори, като в търга не са участвали руски финансови институции с държавно участие.
Сред купувачите на 10-процентовия пакет от акции на ВТБ са акционерното дружество Deutsche Bank AG и компания ВТБ Капитал ПЛС, съобщи правителствената пресслужба.
Deutsche Bank е придобила 5 процента минус 1 акция от уставния капитал, също толкова придобива и ВТБ Капитал ПЛС.
До този момент до приключване на регистрацията на продажбата на акции правителството притежава 85,5 процента от акциите на ВТБ. След регистрацията този дял ще се понижи до 75,5 процента.
Правителството изразява удовлетворение, че много реномирани компании от Съединените щати, Европа, Близкия изток и Азия са инвестирали за пръв път толкова много пари в руската икономика, се казва в комюнике на кабинета.
Според премиера Владимир Путин приватизацията на ВТБ е в интерес на финансовата ситуация в икономиката. Привличането на инвеститори свидетелства за доверието към руската финансова система и към икономическата политика на Москва, изтъкна той.
През юли руското правителство обяви, че иска да приватизира някои държавни и полудържавни компании. През октомври беше одобрена колосална програма за приватизации на стойност 42 милиарда евро за пет години, сред които фигурират имената на ВТБ, полудържавната Сбербанк, петролната група Роснефт и много други ключови предприятия.
Новата вълна от приватизации - най-голямата от 1990-те години - има за цел да се съберат средства за модернизацията на страната и овладяване на бюджетния дефицит.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158