EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 2 хил. сделки на свободния енергиен пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 2 хил. сделки на свободния енергиен пазар

mail11:37 | 24.09.2014прегледи 950 коментарикоментари 0


През 2013 г. участниците на свободния пазар на електроенергия у нас с реално договорени сделки са били 2157, от които девет производители, 2096 потребители и 52 търговци на електрическа енергия, от тях - 13 координатори на стандартни балансиращи групи. Това съобщи Антон Павлов, заместник-министър на икономиката и енергетиката на конференция. Миналата година лицензия за търговия са имали 1130 търговци. Количествата търгувана енергия са се увеличили с 29,7%, каза още заместник-министърът. Либерализацията на електроенергийния пазар не е само поет ангажимент към ЕС, а е от полза на индустрията в България, заяви Павлов.
До момента имаме частичен опит за либерализация, надявам се до година-две моделът да се промени и да имаме повече продажби на електроенергия на свободния пазар, заяви също на конференцията Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.
Стаменов посочи, че в страната ни има силно кръстосано субсидиране на цените на електроенергията от индустрията към бита и трябва да се излезе от тази спирала. За нас е важно да се стабилизира енергетиката и да има устойчиви решения, каза Стаменов.
Поради непоследователната държавна политика през последните 10 години НЕК е натрупала дефицит от близо 3 млрд. лв. Ако не бъде променен моделът на задължително изкупуване на електроенергията по преференциални цени, НЕК ще генерира около 900 млн. лв. загуба на година, казаха експерти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg