EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 13 хил. са издадените е-„бели“ рецепти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 13 хил. са издадените е-„бели“ рецепти

mail18:55 | 16.10.2023прегледи 295 коментарикоментари 0


Общият брой на издадените електронни „бели“ рецепти през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надхвърли 13 хил. само в рамките на един ден.

Според промените в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, от днес - 16 октомври 2023 г., всички лекарства за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба, се изписват само с електронна рецепта.

Данните сочат, че „белите“ рецепти, издадени от лекари в рамките на днешния ден, надхвърлят 12 500, а тези от специалисти по дентална медицина – близо 700. За сравнение през последния месец, когато промените в Наредба 4 още не бяха влезли в сила, средно на ден се изписваха по не повече от 200. От пускането на системата в експлоатация през декември 2020 г. до сега са изписани близо 40 млн. електронни рецепти, като едва 50 хил. от тях са „бели". Издаването на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, тъй като предписването на медикаменти се извършва след физически преглед.

През мобилното приложение eRx в рамките на днешния ден успешно са генерирани над 1000 рецепти. Новата версия на приложението 1.2 позволява на специалистите по дентална медицина и ветеринарните лекари също да издават електронни рецепти. Това стана възможно след като за по-малко от седмица екипът на „Информационно обслужване“ успя да интегрира актуалните регистри на зъболекари и ветеринари към НЗИС и платформата за мобилно издаване на електронни рецепти.

Чрез мобилното приложение медицинските лица могат да изписват електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка. Изписаната рецепта попада веднага в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека. Целта на приложението е да улесни лекари, зъболекари и ветеринари в издаването на електронни рецепти, в случаите, в които нямат достъп до компютър с медицински софтуер.

Мобилното приложение eRx може да бъде изтеглено безплатно от Google Play или App Store. За за апарати с операционна система Android, които имат официален и пълен достъп до Google Play Services, новата версия на приложението 1.2 тя вече е налична и може да се ползва от лекари, зъболекари и ветеринари, а за мобилни устройства с операционна система iOS се очаква всеки момент да бъде одобрена от App Store.

Подробна информация и инструкции за използването на eRx може да бъде намерена на https://his.bg/erx/. Екипът на „Информационно обслужване“ е на разположение по всяка време на денонощието на телефон на телефон 070014220 и имейл support@his.bg, за да оказва съдействие на медицинските лица, които срещат затруднение с приложението.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg