EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Над 12 000 българи ще пътуват на круиз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 12 000 българи ще пътуват на круиз

mail08:55 | 10.03.2019прегледи 664 коментарикоментари 0


През последните 10 години, близо 70 000 българи са избрали круизите за своята почивка. Броят им нараства, като само през последната година са пътували около 11 000 наши сънародници, което е ръст от 9% спрямо 2017 година. През настоящата 2019 година се предвижда ново увеличение на броя пътуващи българи на круиз с между 8 и 10% . Според статистиката на компания за такива пътувания, направена сред българи, които са били на круиз, 95,2%1 от тях, биха избрали отново тази форма на пътуване.

С кого се пътува? Близо 40% от българите, които ходят на круизи пътуват със своя съпруг/съпруга, 26% с цялото си семейство, 18% с приятел/приятелка, 12% с група приятели, 4% сами.

Причините за увеличението на интереса от страна на родните туристи са няколко. Все повече от тях осъзнават, че круизните почивки са със сходни цени с дадена стандартна почивка в чужбина, но имат и много допълнителни преимущества. Круизите са преди всичко вид почивка, една добра възможност да се изкара седмица или две далеч от града, работата и повтарящото се ежедневие. Но круизите са една от най-завладяващите почивки, защото същността им съчетава и почивка, и екскурзия, и пътуване до нови места. Комбинацията от развлечения на кораба, опознаването на няколко нови места и техните забележителности, история и култура, при това без да се налага да се сменя “хотелската” стая, правят круизите все по-популярна форма на ваканция.

През последните години се наблюдава спад във възрастовата граница на пасажерите, както в световен, така и в национален мащаб. Все по-често се наблюдават пътуващи на круиз млади хора на възраст под или около 30 год., често с децата си.

Все още най-популярните дестинации сред българите продължават да бъдат круизите сред Гръцки острови , Средиземно море и Северна Европа като най-достъпни, удобни и изгодни за нашия пазар. През последната година обаче се наблюдава ръст в резервирането на по-далечни и екзотични места, като все по-често избирани дестинации са Близкия изток и Карибския басейн .

От началото на годината традиционно в целия свят започна т.нар. " wave season " – време на промоции за резервации на круиз ваканции. Този период продължава до края на март и осигурява около половината от пасажерите за отплаванията на корабите през 2019-а година. В световен мащаб малко под 28 милиона души са били на круиз през 2018 година , 5,5% повече спрямо 2017 и с очаквания числото да достигне до близо 30 милиона през настоящата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg