EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 1100 украйнци са намерили работа в обл. Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 1100 украйнци са намерили работа в обл. Бургас

mail13:10 | 24.03.2023прегледи 1308 коментарикоментари 0


Над 1100 са гражданите на Украйна, които са намерили работа по програмата "Солидарност" през миналата година в Бургаско. Това обяви за БТА директорът на местната Дирекция "Регионална служба по заетостта" Пенка Кирилова. По думите ѝ към днешна дата в бургаското Бюро по труда са регистрирани 34 украинци, получили временен статут в страната ни. 

"С промените в Закона за насърчаване на заетостта от юни миналата година на тези хора се дава възможност да се регистрират в Бюрата по труда и да започнат работа. Отворен и в момента е проект "Солидарност", чиято основна цел е да субсидира работодателите, които да наемат украински граждани. В нашата област гражданите на Украйна намират работа основно в сферата на хотелиерството и ресторантьорството", каза Кирилова. 

По думите ѝ комуникацията със служителите в местната структура на Агенцията по заетостта се осъществява основно на руски език. "Колегите не споделят трудности при общуването с украинците. На сайта на Агенцията има и секция на руски и украински език", допълни още Пенка Кирилова. 

От началото на бежанската криза се наблюдава интерес от страна на украинците за изучаване на български език, като организацията "Каритас" и Община Бургас вече организираха такива обучения, стана ясно от думите ѝ. Агенцията по заетостта също дава такава възможност, но за децата. Според Кирилова, работодателите в Бургаско проявяват изключителна солидарност и до момента не е имало такива, които са имали изисквания за владеене на български език. 

Бургаското "Бюро по труда" откри традиционната си Трудова борса преди началото на летния туристически сезон. В кулоарите на Военния клуб са подредени щандовете на над 40 работодатели – предимно големи хотелски комплекси по Южното Черноморие. Свободните позиции са над 1000. 

"Работните места, които са обявени, са в сферата на туристическите услуги. Тепърва се обявяват работните места, така че предстоят и преговорите за заплатите между работодателите и работниците. В момента свои свободни позиции са обявили 43 работодателски организации", каза Таня Николова, вр. изп. длъжността директор на "Бюро по труда" - Бургас.

Сред най-търсените кадри за временна заетост през летните месеци са сервитьори, бармани, кухненски работници, камериери и хигиенисти. Сред търсещите работници бе и концесионерът на Летище Бургас - "Фрапорт". 

"Обявили сме изцяло сезонни позиции, за които не се изисква по-специално образование. За някои от позициите имаме изискване за добро владеене на английски език. На този етап търсим основно оперативен персонал – тоест хора със средно образование", каза за БТА експертът по подбор на персонал Теодора Илиева във "Фрапорт". Свой щанд представи и Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", която също търси сезонни работници за държавните бази по Българското Черноморие. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg