EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 25 хил.лв. се декларират на границата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 25 хил.лв. се декларират на границата

mail10:00 | 09.06.2011прегледи 610 коментарикоментари 0


Пренасянето на парични средства на стойност над 25 000 лв. или тяхната равностойност във валута през държавната граница на България за друга държава-членка на Европейския съюз или за страна извън Общността подлежи на деклариране пред митническите органи. Това предвижда промяна във Валутния закон, чиято цел е да се прилага по-ефективен контрол, включително във връзка със законите за мерките срещу изпирането на пари и за мерките срещу финансирането на тероризма, съобщиха от правителствената информационна служба.
В предложения от правителството законопроект се запазва правото на всеки гражданин да пренася през границата неограничен размер парични средства.
Законопроектът предвижда също пред митническите органи да се декларират и пренасяните благородни метали и скъпоценни камъни и изделията от тях. Това ще става по ред, установен от министъра на финансите.
Сега действащият Валутен закон е от 1999 г. След приемането на България в ЕС остава неуреден въпросът как се извършва вътреобщностен валутен контрол при условие, че на вътрешните граници митническият контрол е премахнат. Законопроектът на правителството предвижда това да става от митническите органи и в района на вътрешните граници, каквато е практиката в голяма част от старите държави-членки.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg